Публикация

От печата: НЗОК обмисля промяна на плащането на лекарствата

Очакваният дефицит в бюджета за медикаменти е 85 млн. лв.


И тази година здравната каса очаква сериозен преразход в бюджета си за лекарства, който трудно ще бъде покрит. Затова в Надзорния съвет се обмисля коренна промяна на плащането на медикаментите, с което поне през 2019 г. тази тенденция да бъде ограничена, пише в. „Сега“

 

Очаква се до 5% ръст в лекарствата, което означава 50 милиона на досегашния разход отгоре, които ги нямаме. И от новите молекули още 35-85 отидоха“, прогнозира по време на заседание на Надзора заместник-здравният министър Бойко Пенков. 

 

Това означава, че очакваният дефицит в бюджета за лекарства е 85 млн. лв., въпреки че за целта касата разполага с точно 1 млрд. лв., пояснява изданието.

 

„Аз, честно казано, за тази година съм най-притеснена в момента за лекарствата какво предстои да се случи, защото няма никаква тенденция на този етап да има по-ниски разходи или да се задържат разходите на ниво миналата година за лекарствата в болниците“, казва и председателят на Надзорния съвет Жени Начева.

Имаме само един изход - да въведем въвеждащи договори и договори за резултат. Това означава, че уважаемата компания, която предлага новата молекула, вътре пише какво иска да постигне. Ако не го постигне това, което е заложила, връща парите до ниво, до което се споразумеем - например до най-евтината конвенционална терапия в страната. И всичко това, което ти идва отгоре, екстрата, се връща обратно в касата, за да може да покрие други неща, смята д-р Пенков.

 

Идеята е плащането за постигнат резултат да се въведе през 2019 г.

Според него трябва обаче да се реши и как да се следи резултатът, т.е. касата да има обективни критерии, по които да преценява това. 

 

Трябва да имаш определен тип система, която отчита определен тип показатели и да сме съгласни с тях и индустрията, и ние. Признаваме ги и след това те връщат средствата“, обяснява той, цитиран от изданието. 

 

Д-р Пенков дава пример, че преживяемостта на пациентите - 3 или 5 години, е подобен показател, при който няма и как да се надписва или лъже. Освен това според зам.-министъра подобна система няма да мотивира лекарите да предписват скъпи лекарства на пациенти, при които може да помогнат и по-стари препарати. „Ефектът е чисто психологически и е много възпиращ. Когато аз включа в дадена терапия неподходящ пациент и знам, че ще ощетя фирмата по този начин, аз няма да го включа този неподходящ пациент“, обяснява заместник-миснистът.

 

Жени Начева пък добавя, че и догодина се очаква касата да е задължена да плаща още много нови скъпи иновативни препарати. Тя обяснява на членовете на Надзорния съвет, че се очаква ревизия на позитивния лекарствен списък, от което и да се намалят допълнително цени на медикаменти, плащани от касата.

 

Подробности четете в новия брой на в. „Сега“.

Коментари