Публикация

Отива ли си грипът?


Отива ли си грипът?

Каква е разликата между грип и парагрип?


 

Категорично може да се каже, че сме в края на грипната епидемия. Тази година тя започна в края на декември, плавно се повиши като амплитуда и достигна върха си в края на януари. След едно плавно понижаване в началото на месец март настъпи затихване на заболяването и намаляване броя на приетите болни. Грипът обаче е целогодишно заболяване и болни ще има и през пролетта, лятото и есента, за да се стигне до следващия пик през новата година. Всички типове грип (А,Б,С) циркулират постоянно сред населението, като по този начин се поддържа епидемичния процес.  Най-тежко протичат грипните инфекции от тип А, сравнително по-леко тип Б , а най-леко протича тип С.

Каква е разликата между грип и парагрип?

Това са два съвсем различни вируса. На пръв поглед симптомите им си приличат:

  •  температура
  • отпадналост
  • болки в ставите и мускулите
  • главоболие

Има обаче разлики, които ги разграничават коренно един от друг. Парагрипните вируси наред със специфичните оплаквания, които наричаме грипоподобни, могат да засеганат и гласните връзки, клинично проявено с характерна „лаеща кашлица“. лаеща кашлица доц. Георги Попов грип                                Заболяването по принцип протича леко, но при децата е възможно да се развие усложнение, което се нарича Круп, често с летален изход поради остро настъпилия оток. Грипните вируси често предизвикват усложнения. В сравнение с изминалите две години, може да се каже, че тази година имахме повече болни и случаи с усложнено протичане. Въпреки, че тази година преобладаваше грип тип Б имахме и доста усложнения, като типични пневмонии, насложени микоплазмени, хламидийни и легионелни инфекции. Също така и някои по-редки усложнения, като бъбречни и такива на централната нервната система. За съжаление имахме и един починал болен, който разви остър респираторен дистрес синдром.

Кои възрастови групи бяха най-засегнати?

Най-засегнати бяха младите хора, които не са се срещали с грипния вирус от тип Б, както  и по-възрастните хора над 70 години, които имат изчерпан имунитет.

До колко са ефикасни противогрипните ваксини?

Тази година ваксината беше четирикомпонентна. Световната здравна организация беше дала много добри препоръки кои вируси да бъдат включени в нея и точно те циркулираха най-масово. Друг е въпросът, че по мои лични наблюдения в предходните години 2010-2015, повече хора се имунизираха за грип. Имаше масови кампании във фирми и болници с осигурени безплатни ваксини, което в последните години забелязвам все по-рядко. От друга страна самите хора не отделят нужните средства и внимание, което доведе до повишената заболеваемост.

След вирус "Б" идва "А". Обръщайте се към лекар още при първите симптоми, за да се избегнат бъдещи усложнения – пневмонии, менингоенцефалити, отити, синузити, неврити и други. Само специалист е в състояние да разграничи грипното състояние от обикновената настинка и да назначи адекватно лечение.


Коментари