Публикация

Почина един от най-големите умове на човечеството - Стивън Хокинг


"Ако, както се надявам, науката се превърне в част от познанията на всеки, това, което днес ни се струва неразбираем парадокс в квантовата теория, ще бъде съвсем логично нещо за децата на нашите деца. Отдавна искам да летя в Космоса и нулевата гравитация е първата стъпка към такова пътуване. Много съм въодушевен".

 

Тези думи на Стивън Хокинг на кратко описват невероятния прогрес на човечеството. 

 

Днес, 14 март 2018 г. човечеството загуби един от най-великите си умове - Стивън Хокинг

 

Той имаше диагноза амиотрофична латерална склероза (ALS), известна още като болестта на Лу Гериг. Обикновено хората с това заболяване не преживяват повече от пет години след диагностицирането й. За първи път тя е открита при Хокинг, когато е бил на 21 години, и той не е очаквал, че ще доживее 25-ия си рожден ден. 50 години по-късно той възнамеряваше да покори Космоса. Това беше негова несбъдната мечта. 

Ричард Брансън, основател на групата Virgin Galactic каза, че някога ще може да качи Хокинг при звездите. Той сподели, че предложението му е предизвикано от голямото уважение и възхищение, които изпитва към астрофизика. „Професор Стивън Хокинг е един от тези хора, от които се възхищавам повече от всички в света, неоспорим гений, който ни отвори очите за чудесата на Вселената, при това оставайки добър и възхитителен човек. Той е единственият, на когото бих дал безплатен билет за Virgin Galactic. И той ще полети с нас като Future Astronaut (бъдещ астронавт), ако здравето му позволи”

 

Хокинг полетя към звездите

но не като астронавт, оставяйки след себе си огромно научно наследство. 

Той беше директор на катедра в университета в Кеймбридж за изграждане на нови теории с цел развой на науката и по-добро разбиране на Вселената, изключително много време отделил на изследването на черните дупк Хокинг защитава теорията, че единствената възможност на човечеството да оцелее е да колонизира други планети.Автор на редица научно-популярни книги, сред които "Кратка история на времето", станала международен бестселър и направила го един от най-известните учени след Алберт Айнщайн.

Хокинг е един от най-младите членове на Английското кралско общество, Командор на ордена на Британската империя. Ученият е единственият герой в „Стар Трек: Следващото поколение“, който играе сам себе си.

 

Послания, които ни завеща Стивън Хокинг

  • Едно от основните правила във Вселената е, че нищо не е съвършено. Съвършенство просто не съществува. … Без несъвършенство не бихме съществували нито вие, нито аз.
  • Дори и да има само една възможна единна теория, тя е просто набор от правила и уравнения. Кое е това, което диша огън в уравнения и създава Вселената, която те описват?
  • …Ако Вселената има начало, бихме могли да предположим, че има и създател. Но ако Вселената е напълно самостоятелна, ако няма граници и ръбове, то не би трябвало да има нито начало, нито край, а просто да съществува. Къде е мястото в този случай на създателя?
  • Въпреки че не мога да се движа и говоря без помощта на компютър, умът ми е напълно свободен.

Коментари