Публикация

Нехирургично лечение на дисковите хернии и регенерация на диска

Йонофореза с Карипаин е един от доказаните през последните години физиотерапевтичeн метод за лечение на дискова болест, остеохондрози, протрузии и др., не само за намаляване на болката, но и за възстановяване на структурите, благодарение на папина, колагеназата и хиалуроновата киселина.


Дисковата херния (разговорно често наричана дископатия) е състояние засягащо гръбначния стълб, при което се разкъсва външния фиброзен пръстен (anulus fibrosus) на междупрешленните дискове и това позволява на меката централна част (nucleus pulposus) да се деформира и да навлезе в гръбначномозъчния канал, като по този начин притиска структурите, които се намират в него.

Дисковата болест е едно от най-честите заболявания в човешкия организъм. Честотата на случаите с доказана дискова херния се повишава все повече и повече, по ред причини: обездвижване, заседнал начин на живот, продължителна работа на бюро, повдигане на големи тежести, травми на гръбначния стълб, наднорменото тегло, професии с голямо физическо натоварване и др.

 

Дисковата херния се открива в различни нива на гръбначен стълб, като най-чести са лумбалните и цервикалните дискови хернии. Лумбалната е поне 15 пъти по-честа от цервикалната и е свързана със силната болка в кръста. Най-често засяга възрастта между 30 – 50 годишна възраст.

Болката в гърба или в кръста е основния симптом на лумбалната дисковата херния.

Лечението на това заболяване е много важно да започне максимално рано, особено когато вече е диагностицирано. За лечението на заболявания на гръбначния стълб, днес се използват различни методи на лечение - от медикаментозно, физио- и кинезитерапевтично до хирургическа интервенция.

В Дипломатическа клиника Мона Лиза стартирахме програма за лечение на това социално-значимо заболяване по един от най-новите и с доказани терапевтични резултати неинвазивни методи, а именно електрофореза с карипаин. Карипаина подобрява подвижността и функционалното състояние на гръбначния стълб, стимулира регенерацията на хрущялите и синовиалната течност, намалява интензитета на възпалителните процеси и подобрява общото състояние, благодарение на активните съставки: папаин, глюкозамин, хондроитин сулфат, хиалуронова киселина, босвелиева киселина и др. Благодарение на активната молекула Папаин препаратът се използва във физиотерапията, чрез метода "електрофореза".  

 

 

                      

Този метод – електрофореза се използвана в медицинската практика от началото на XIX век и е един от най-ефективните методи за физиотерапия.

Какъв е ефекта от този метод на лечение :

Въз основа на наблюдения при 10 000 пациента третирани чрез електрофореза с карипаин, данните показват, че при 82% от случаите на дискова херния, симптомите болка,....., както IMR образ показват значително намаляване на хернирания диск. При 45% от пациентите показани за хирургическа намеса, този метод на физиотерапия е отменило нуждата от оперативната интервенция. Голяма част от пациентите са насочени за допълнителна електрофореза с карипаин след хирургичната ектерпация....., с оглед избягване херниране на дисковете на съседно ниво.

Какви са предимствата на електрофорезата с карипаин :

Въведен правилно и в нужната концентрация, карипаин води до омекването и постепенното намаляване на хернията, подобрява подвижността и функционалното състояние на гръбначния стълб, стимулира регерацията на хрущялите и синовиалната течност, намалява интензитета на възпалителните процеси.

Предимства на електрофорезата:

  • голяма концентрация на медикамента;
  • лекарството бързо достига до проблемните зони, без да използва черния дроб и храносмилателната система;
  • лекарството прониква директно в засегната част;
  • по-ефективно действие на лекарството, дължащо се на неговата йонизация;
  • процесът на лечение е абсолютно безболезнен;
  • подходящо за хора, които не могат да бъдат оперирани или операцията е с твърде висок риск
  • няма противопоказания.

За кого е предназначена терапията:

  • Протрузия
  • Остеоходроза
  • Радикулит
  • Новооткрита дискова болест
  • Дискова херния
  • Следоперативна дискова херния
  • Възпалителни и дегенеративни заболявания на гръбначния стълб

Как се прилага Карипаина

Чрез физиотерапияелктрофореза.

Курс на лечение е 20 броя процедури с продължителност от 10 до 20 мин.

Курсът може да се повтори след 6 месеца.

Любопитно:

Дискова херния L4 – L5: в ляво преди лечението и в дясно след един курс електофореза

Резорбция на дискова херния L4 – L5 за 5 месеца. От ляво надясно: май 2017, юли 2017, октомври 2017 – проведени два курса на електрофореза с карипаин

Коментари

Здравейте! Къде в страната може да бъде проведено такова лечение и по какъв начин трябва да се насочват пациентите?

За сега се прави в София, но има вариянти и в други населени места да се провежда. Смея да твърдя, че имам добър опит и може да ги насочвате към една от клиниките в които работя - Спортсклиник Еуровита или ДК Мона Лиза

Здравейте,подходяща ли е тази терапия при протрузия на шийни прешлени

ДА, даже много е подходяща!

Бихте ли казали цената на цялата процедура и дава ли странични ефекти Карипаина

Здравейте д-р Паскалева! Възможно ли електрофорезата с карипаин да се приложи за  туширане на болката и подобряване движенията при артроза на раменната става?

Да и при такива случеи се прилага. Имах наскоро две пациентки - дори едната след операция - много добре се повлияха.