Публикация

Какви инфекции да очакваме при затопляне на времето?

Какви инфекции да очакваме при затопляне на времето?

"Болестта на първите целувки"


Грипът ще продължи, макар и не така епидемично разпространен. Парагрипът също ще циркулира. Появяват се и нови вируси, характерни за пролетно-летния сезон:

  • Коронавирусите, които в никакъв случай не протичат леко и също дават тежки усложнения
  • Аденовирусите, които засягат черния дроб и лимфните възли
  • Ентеровирусите, които миналата година бяха доста разпространени през лятото. Те имат много характерни симптоми – пъпчив обрив по устата, краката и ръцете (синдром уста-ръка-крак), диариини оплаквания, коремни болки, неразположеност. Най-вероятно със затоплянето на времето тези заболявания отново ще вземат превес.
  • Вирусни заболявания от херпесната група, най-вече Ебщайн-Бар и Цитомегалвирусна инфекция с характерното клинично проявяване като инфекциозна мононуклеоза и мононуклеозо-подобен синдром или още "Болест на първите целувки". инфекциозна мононуклеоза болест на първата целувкаПрез последните години наблюдаваме, че тя засяга не само 16-17 годишните, но и по-малки деца 3-5 годишни, което не е характерно. Най-вероятно и тази пролет ще зачестят заболяванията от този тип, особено във детските градини, училищата, университети и други затворени колективи. Това заболяване все повече се разпознава от широк кръг специалисти, но и родителите трябва да са добре информирани.  Характерните симптоми са зачервено гърло, налепи по сливиците, увеличени лимфни възли, температура и нерядко засягане на, черния дроб.

Освен вируси какви други рискове крие пролетния сезон?

Очакваме да се увеличат бактериалните инфекции на респираторния тракт, като коклюшните инфекции. Коклюшът засяга най-често децата под една година, които не са имунизирани, но и възрастните хора на които имунитетът е изчерпан.

Ще има увеличение и на кърлежово-преносимите болести, защото кърлежите започват активно да се размножават и имат нужда да се хранят с кръв от животни и хора. Лаймската болест е особено характерно заболяване през пролетно-летния сезон.лаймска болест доц.Георги Попов ВМА софия

Обръщам внимание, когато забележите един много характерен червен кръгловат обрив с форма на мишена, най-често по крайниците, веднага потърсете лекарска помощ. Колкото по-рано се започне насочено антибактериално лечение, толкова то ще бъде по-ефективно. В противен случай се налагат 3-4 курса на антибиотично лечение, които нарушават качеството на живот на болния.

                                                                                                    Почти всички респираторни, хепатитни, кърлежо-предавани заболявания започват с грипоподобна симптоматика. Тези симптоми не бива да ни лъжат зад тях може да се крие хепатит, бактериална инфекция, предавани чрез ухапване от насекоми или по кръвен път болест. Над 200 вируси причиняват „грипоподобна“  симптоматика и различаването им само по клиничното им протичане е невъзможно, поради което се препоръчват специализирани изследвания.

 

Как да различим бактериалната от вирусната инфекция?

Симптомите са подобни, но има малки разлики, които е необходимо да се оценят от специалист и да се вземат съответните мерки. При много малко вирусни заболявания има разработено антивирусно лечение. За бактериалните инфекции се използват антибиотици, които трябва да се назначат от специалист. За стрепто-стафилококовите инфекции имаме един тип антибиотици, при други инфекциозни заболявания, каквито са хламидийната и микоплазмената инфекция -  друг тип.

Кога е необходимо включването на антибиотик?

Погледнато строго професионално, антибиотик е необходим след преценка на клиничната картина на заболяването и клинико-лабораторните изследвания, по възможност след антибиотикограма.  Съответно само причинените от бактерии заболявания се нуждаят от антибиотично лечение.  Трябва да се преценят и маркерите за възпалителен процес -  броя на левкоцитите, нивото на С-реактивния протеин, скоростта на утаяване на еритроцитите, като по тях също се ориентираме дали се касае за вирусна или бактериална инфекция. При вирусните инфекции усложненията от страна на белите дробове, на пикочните пътища и централната нервна система също задължително изискват антибиотична лечение.

Бихте ли дали някои популярни съвети за  предпазване от вируси и бактерии ?

Прием на голямо количество течности, повече от 4 чаши дневно, вода, чай, прясно изцедени плодови сокове. Консумиране на повече плодове. И е важно в този сезон човек да е адекватно облечен – предимно няколко слоя дрехи, които лесно може да отстрани за да се предпази от нежелано изпотяване. Да се диша през носа, не през устата, както повечето деца правят. Да сме позитивни и да се усмихваме по-често, защото това повишава имунитета и ни предпазва от вирусни заболявания. Това е научно доказано. И разбира се, да мием ръцете си по често, да се храним по- здравословно, да си почиваме повече. Това са неща, които всеки знае, просто трябва да се старае да ги спазва.

 

Хората чувстват умора през пролетния сезон. Това не рядко се дължи на вирусни заболявания, прекарани през зимните месеци. Голяма група вирусни и бактериални инфекции са причинители на симптома на хроничната умора.

Коментари