Публикация

Ученици от цялата страна се включиха в борбата срещу тютюнопушенето


11-годишният Мирослав Йорданов от град Цар Калоян е носител на голямата награда в международния конкурс за детска рисунка на тема „Не на цигарите”. 

Заедно с него бяха отличени още 12 деца от цялата страна за непринудения и талантливия им поглед върху темата за вредата от тютюнопушенето, съобщи Министерството на здравеопазването.

Наградите бяха връчени днес на тържество в Галерията за чуждестранно изкуство в София.

Детският конкурс, който се провежда за 14-и път с подкрепата и участието на Министерството на здравеопазването, е съвместна инициатива на Италианската национална асоциация за борба срещу раковите заболявания, Министерството на образованието, младежта и науката, Министерството на физическото възпитание и спорта, както и на Националния център по опазване на общественото здраве и на Фондация „България, младежка превенция”. 

Целта е през детския поглед да бъде представено тютюнопушенето като нежелан навик на модерния човек и враг на природосъобразния начин на живот.

На Мирослав Йорданов и на един от родителите му е осигурено едноседмично пребиваване в Рим, където е финалната среща на наградените деца от другите държави-участнички в конкурса.

В категорията „Предучилищна възраст” (5-7 години) международното жури отличи Боряна Любенова (София), Геновева Гочева (Добрич) и Десислава Георгиева (Плевен).

Призьори в категорията „Училищна възраст” (7-11 години) станаха Гергана Христова (Ловеч), Екатерина Данаилова (Трън) и Валери Александров (Варна). Поощрителни награди (комплекти за рисуване) получиха Михаил Велчевски (Ловеч), Нора Василева (Варна), Елис Мюмюн и Никол Кабакова (и двамата от Хасково).

С две награди приключи конкурсът за Дана Пейчинова от Ихтиман, която получи и специален приз от тричленното детско жури, съставено от ученици от 156 СОУ. 

Рисунките бяха оценявани от комисия, чийто председател беше художникът Иван Яхнаджиев.

Коментари