Публикация

Четене и разходки съхраняват паметта при възрастните

Четене и разходки съхраняват паметта при възрастните

Можем да забавим деменцията с активни природни вещества


Към 60-ата година проблемите с паметта започват да се забелязват, заучаването на нова информация става значително по-трудно, понижава се способността за концентрация. За поддържане на умствената активност е добре хората да четат на глас, да решават кръстословици, да общуват с приятели, съветва неврологът д-р Галя Александрова

 

Д-р Александрова, как да разберем, че проблемите с паметта са по-сериозен медицински проблем от нормалното стареене на мозъка?
Нормалното стареене на мозъка започва на сравнително ранна възраст - след 30-ата година. Тогава то обаче е дискретно и не дава никакви клинични прояви. 
Смята се, че признаците започват да се забелязват към 60-ата година. Те са най-вече по отношение на паметта, концентрацията, задържане на вниманието. Заучаването на нова информация става значително по-трудно, както и решаването на някои ежедневни проблеми, кризисни ситуации. 

 

С напредването на възрастта - към 70 години и след това, проявите се засилват, най-вече тези по отношение на паметта. Най-често хората не могат да си спомнят дати и  имена. Паметта става „неуслужлива” – припомнянето закъснява. Процесът на заучаване на нова информация е още по-труден. Помнят се стари неща, те са много по-светли в паметта.
Постепенно с възрастта се добавят и физически прояви на остаряването на мозъка – промени в походката, във фината координация, в настроението с прояви на депресия. Засилва се умората, общата мускулна слабост. При нормалното мозъчно стареене не се засягат ежедневните обичайни дейности на хората.

 

Мозъкът остарява, както всички органи

 

Когато всички описани процеси се появяват значително по-рано, не в очакваната възраст, когато настъпват остро  или се развиват с бързи темпове, тогава трябва да се мисли за патологично стареене и да бъдат търсени причините за него. 

 

Кога забравянето трябва да буди притеснение, кога да се търси незабавна консултация със специалист?
Хората трябва да знаят, че мозъкът остарява, както всички органи и има стандарт, по който това става. Ако проявите се явяват в необичайна възраст, настъпват остро и много забележимо, бързо се развиват, тогава трябва да се вземат мерки и да се направи консултация със специалист. Той ще прецени дали се касае за „доброкачественото старческо забравяне”, което е в рамките на физиологичното стареене или има признаци на деменция.

 

Може ли човек да провежда някаква превенция, да излъже природата и да запази ума си до дълбока старост?
Да, може. Има различни методи, общопрофилактични мероприятия, свързани с двигателни упражнения, с умствена активност, с различни хранителни диети. 

 

По отношение на умствената активност препоръчвам на пациентите си да се опитват да научават нова информация. Добре е възрастните хора да четат, да го правят на глас, да се мъчат да повторят прочетеното, да го разкажат на близките си. Често съветвам да се решават кръстословици. Ако човек не може да си спомни дадена дума или термин, да не подминава, а да направи справка и следващия път да ги възстанови като спомен.
Двигателната активност трябва да включва разходки - 30-40 минути в парка, общуване с познати. С напредване на възрастта често настъпват промени в психиката, хората са склонни да имат понижено настроение. По-активните контакти с околните може да повлияят благоприятно и да ги изведат от това състояние.

 

По-активните контакти с околните може да повлияят благоприятно на възрастните хора

Ако човек стада от някакво заболяване, храненето трябва да е съобразено с него. 
Невролозите препоръчват т.нар. Средиземноморска диета за превенция на мозъчносъдовата болест, включваща плодове, зеленчуци, морски дарове, сирена, червено вино – все полезни и вкусни неща. Не бива да се прекалява с тестените произведения, захарните изделия, с мазните храни и меса, с напитки, които са газирани, с подсладители. 

 

Има ли медикаменти, които могат да помогнат?
За профилактика могат да се използват различни хранителни добавки, има много на пазара. 

„Мемостор” е един добре балансиран препарат, със съставки, които подобряват метаболизма на нервната клетка и оттам намаляват бързината на стареене на мозъка. Той съдържа уридин, цитидин, L-глутамин, желязо, пантотенова киселина. Приемът е по две капсули дневно.
Препоръчвам още една хранителна добавка - „Гинкофол” - екстракт на гинко билоба. Подобрява мозъчното кръвообращение и има антиоксидантен ефект. Приема се по две капсули дневно.
Двата препарата потенцират своя ефект и постигат по-добри резултати за профилактика на мозъчното стареене при едновременен прием.

Коментари