Публикация

МБАЛ-Казънлък осъди касата за неплатена надлимитна дейност

МБАЛ-Казънлък осъди касата за неплатена надлимитна дейност

НЗОК трябва да плати болницата 47 439 лв. плюс лихвите


МБАЛ „Д-р Христо Стамболски” ЕООД в Казанлък е осъдила здравната каса за извършена, но неплатена дейност за март 2015 г.

 

Осигурителният фонд трябва да заплати на лечебното заведение 47 439 лв.,

а също така и законната лихва за периода в размер на 3897.56 лв., информира Центърът за защита правата в здравеопазването.

 

В мотивите на съда се отбелязва, че към момента на сключване на Договор за оказване на болнична помощ по клинични пътеки е имало определени стойности само за месеците януари и февруари 2015 г. Стойностите за останалите месеци на 2015 г. били определени с анекс, подписан едва на 08.04.2015 г.

 

Изготвянето на Анекс № 2 било реализирано в период, в който било невъзможно за изпълнителя на медицинска помощ да знае какъв ще бъде размерът на предвидените стойности за март 2015 г. Дейността за същия този месец била изпълнена и тъй като към момента на изпълнение не бил наличен определен лимит, НЗОК следвало да изплати дължимите суми за дейност и вложени изделия в пълен размер, посочва организацията.

 

В договора между страните е уговорено, че ищецът е длъжен да осигурява договорената болнична медицинска помощ на здравноосигурените лица, да спазва правата им и тези на пациента, регламентирани в ЗЗО и ЗЗ, и да осигурява условия, които гарантират спазването на тези права.

 

Законът дава право на здравноосигурените срещу задължителното им участие при набиране на здравните вноски да получат медицинска помощ, като изберат болничното заведение и лекуващия лекар. За да осигури това право на здравноосигурените лица, НЗОК е длъжна да осигури бюджет, като заплати разходите за лечението на това лице, в която болница то е избрало да се лекува, допълва ЦЗПЗ.

 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари