Публикация

Как, на какво, колко - 10 тайни на полезния сън

Сънят е залог за здраве и красота


"От сън спомени няма" гласи стара поговорка- И това може да е така, но е вредно да се смята, че сънят е празно губене на време. Макар че голяма част от живота си прекарваме, спейки, не трябва да пестим от сън а да се замислим за неговото качество.

Специалистите са категорични, че добрият сън е залог за добро здраве и за добър външен вид. 

Ранна вечеря

Между последното хранене и лягането трябва да има поне два часа разлика. Храната, която присъства във вечерното ни меню трябва да е лека и лесно смилаема. Експертите по хранене казват, че храненето преди лягане  оказва негативно влияние върху фигурата и стомашното здраве. Късната вечеря принуждава стомаха да работи цяла нощ.. 

Полезни ритуали преди сън

Топла вана с добавени ароматни масла, чаша топло мляко с мед, билков чай, кратка разходка или отпускащ масаж – всичко това ще помогне за качествения сън, а и за добрия ви външен вид.

Вана с ароматни масла преди сън успокоява тялото, гарантира добрият сън и поддържа добрия вид, CredoWeb

 

Кога трябва да си лягаме и колко време да спим

Според биологичните ни ритми най-подходящото време за спане е от 23 ч. вечерта до 5 ч. сутринта. В никакъв случай не е добре да сме будни между 2 ч. през нощта и 4 ч. сутринта. През това време се спи най-дълбоко и „продуктивно“. 6-7 часа сън на денонощие са достатъчни. Дневният сън не се препоръчва. Особено нежелателно е да се спи преди залеза на слънцето.

Върху какво да спим

Твърдият матрак е най-полезен за организма. Сгъването на тялото, което предизвикват меките дюшеци  предизвиква нарушения в кръвоснабдяването на гръбначния мозък и на други органи. Препоръчително е да се избягвати големите пухкави възглавници. Ниското разположение на главата по време на сън поддържа в нормално състояние шийния отдел на гръбнака, подобрява мозъчното кръвоснабдяване, помага за коригиране на вътречерепното налягане и даже предпазва от образуване на бръчки по лицето и шията.

С какви дрехи да спим

 

Тук принципът е - колкото по-малко, толкова по-добре. Спането без пижама действа отлично върху нашата кожа, позволявайки ѝ пълноценно да диша през нощта. Ако ви е студено, по-добре се завийте с още едно одеяло. 

По корем или по гръб

Най-благоприятната поза по време на сън е настрани. Може да спите и по гръб.Позата по корем не е препоръчителна. 

За да спите добре, спете настрани или по гръб - CredoWeb

 

Температура на стаята

Никога не пренебрегвайте проветряването на спалнята преди сън и помнете, че леглото ви трябва да е топло. Чистите чаршафи от естествен материал също са задължителни за добрия сън. В спалнята ви обаче не бива да е топло. При хладен въздух сънят е по-добър и здравословен. Голямо значение имат цветовете на спалното бельо и на стените. Червеното води до безсъние, а светлосиньото и светлозеленото успокояват.

Фън Шуй и сънят

Трябва да се спи с глава на север или изток, твърдят нашите предци, мотивирайки се с магнитните линии на Земята. Китайците и тяхното учение Фън Шуй препоръчват да не поставяме леглото срещу вратата и да не прекаляваме с огледалата в спалнята.

Будилникът е вреден

Според специалистите ставането след звън на будилник е вредно, защото сънят  се състои от фази на „бърз“ и „бавен“ сън, които имат различна дълбочина. Тези фази продължават обикновено от 60 до 90 минути. При здравите хора продължителността на фазите е по-кратка. Важно е да не се прекъсва сънят по време на фазите, защото човек ще се чувства като разбит. Затова е най-добре да се става не след звъна на будилника, а според вътрешния часовник.

Залежаване?!Не!

Когато се събудите, ставайте. Повечето хора обаче имат навика да погледнат часовника и ако е рано, да продължат да се търкалят в леглото. Ползата от такова залежаване е повече от съмнителна. Опитайте се да ставате по-рано и ще установите с колко положителни емоции и полезни дела ще се обогати вашият ден. Можете да направите гимнастика, да вземете душ, без да бързате, да се погрижите за себе си, да си приготвите пълноценна закуска.

Залежаването е вредно, водете се по биологичния си часовник, а не по будилника, CredoWeb

 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

 

 

 

Коментари