Публикация

Трима лекари влизат в затвора за убийството на Отвертката

След четири години дела, съдът взе решение. Лекарите твърдят, че актът е след неизбежна отбрана


 

Съдът в Кюстендил призна за виновни в умишлено убийство известният в Дупница стоматолог д-р Владимир Карастоянов и двамата му синове, единият от които е лекарят Николай Карастоянов. Те получиха общо 37 г. затвор за смъртта на приближения до братя Галеви - Николай Радев с прякор Отвертката

На 15 години затвор е получил 47-годишният анестезиолог д-р Николай Карастоянов получи най-тежката присъда, тъй като той е пряк извършител на убийството. 40-годишният му брат Иван и 69-годишният им баща са осъдени като съучастници - съответно на 13 и 9 години затвор. 

 

Убийството на Николай Радев-Отвертката - историята


Вечерта на 11 март 2014 година 19-годишната тогава Владимира Карастоянова, дъщеря на Николай Карастоянов и внучка на Владимир Карастоянов, вечеря с приятелка в известно заведение в гр. Дупница. Николай Радев отверката

„Влезе с неприлични жестове към мен, с обиди, крещеше пред всички в заведението, че няма да си тръгна от това място здрава”, разказа Владимира в предаването "Здравей България" по Нова телевизия. 

Това обаче не бил изолиран случай. Отвертката и младото момиче се запознали във Фейсбук и след кратка лична кореспонденция, Радев предложил интимни отношения, които Владимира отказала. Това подразнило мъжа и дало начало на преследвания, физическо посегателство и обиди. 


Може би това го подразни и започна да проявява агресия. В началото се започна с обидни думи, заплахи. След това е имало случаи, в които ме е дърпал за косата в дискотека. Лятото се е случвало в басейна до парка да ме тегли по земята, да се прибирам с кървящи рани. Удрял ме е, лицето ми дори съм имала синини, ръцете и краката. Такива ситуации е имало безброй много такива случаи, в квартални кафенета, в центъра, в дискотеките. Охраната се обръщаше на другата страна” 

Допълни младата жена, като обясни, че семейството й многократно е подавало сигнали до полицията и прокуратурата без реален резултат. Д-р Владимир Карастоянов, дядото на Владимира, е вещото лице, благодарение на чиито експертизи по-рано са осъдени близки до Братя Галеви, сред които и убитият Николай Радев. 

 

Във въпросната мартенска вечер е поредния случай на агресия от страна на гарда на Галеви, което уплашва момичето и тя звъни на баща си. Анестезиологът д-р идва и се опитва да говори с Радев, но той го кара да извика д-р Владимир Карастоянов и д-р Иван Карастоянов. Във възникналия спор в ръката на Отверката проблясва нещо и д-р Николай Карастоянов в пристъп на отбрана блъска Отверката, който пада във витрината. 

По свидетелства на Владимира Николай Радев става и тръгва. Д-р Николай Карастоянов по чисто лекарски рефлекс вдига пострадалия.

 

По стечение на обстоятелствата няколко часа по-късно анестезиологът е извикан в екипа по спасяване на Отверката.Медицинският екип се бори за живота му, както прави за всеки друг пациент. Николай Радев обаче умира. Съдебната експертиза твърди, че смъртта е настъпила вследствие прорязан с "нож" черен дроб. Тримата медици са категорични, че никой от тях не е носил хладно оръжие.

 

Неизбежна отбрана или умисъл

 

Днес Владимира Карастоянова работи като стоматолог, но още помни ужаса, който й е причинил Николай Радев-Отвертката. Лекарите Николай, Владимир и Иван Карастоянови са обвинени в предумишлено убиство, макар те да пледират самоотбрана. Близките на убития искат цялата строгост на закона да бъде приложена към убийците на дупнишкия гард.  Предстои делото да се гледа от Апелативен съд.

 

 

Тук може да видите пълния репортаж на NOVA, както и интервютата с Владимира, Николай и Владимир Карастоянови.

37 години затвор за лекарска фамилия

 






 

Коментари