Публикация

Все по-често инфарктът удря младите

Все по-често инфарктът удря младите

Ежеседмично лекарите от университетска болница „Дева Мария“ спасяват хора с инфаркт на миокарда под 50 г.


Ежеседмично лекарите от университетска болница „Дева Мария“ спасяват хора с инфаркт на миокарда под 50 г.

Все по-често хора под 50 години получават инфаркт на миокарда, алармират кардиолози. Статистиката е безпощадна- всяка година близо 6000 българи умират от инфаркт. Според специалистите силният стрес е една от основните причини за инфарктите при младите хора. Битови причини- безработица, проблеми в семейството, липса на вътрешен мир са също толкова обременяващи, както наследствеността и вредните навици.

Често младите хора не обръщат внимание на здравето си и реагират чак когато е прекалено късно.  46-годишен пациент от Айтос не разбира, че е получил инфаркт. Идва в болницата пет дни след като е усетил неразположение. „Първоначално си мислех, че имам киселини, пих лекарства, чудех се какво съм ял, не предполагах, че може да е инфаркт.“ разказва младият мъж. В университетска болница „Дева Мария“ инвазивните кардиолози овладяват ситуацията, поставят му два стента и той вече се възстановява. Докато още е в болничното легло, пациентът си обещава, че повече няма да пуши- според него вредния навик е основната причина да получи толкова рано инфаркт. До него в интензивния сектор на кардиологичното отделение лежи друг 46-годишен айтозлия. Той, за разлика от своя брат по съдба, веднага е усетил, че нещо се случва. Посетил е кабинет на Спешна помощ, но не му е направена кардиограма. След няколко часа решава да отиде на лекар, защото продължава да не се чувства добре. Лекарят поставя сериозната диагноза и веднага го праща в близката университетска болница „Дева Мария“.

 „Случва се да не се постави диагнозата навреме, пациентът да подцени ситуацията и да се опита да се лекува със собствени методи. Много е важно всички да знаят, че имат ли някакви неразположения, непременно трябва да посетят лекар. Защото както виждате- може да е дребно стомашно неразположение, но може и да е инфаркт“. разказва д-р Тодор Драганов от сектора по инвазивна кардиология в университетска болница „Дева Мария“.

„Един от първите ми случаи, в които съм правил коронарография, беше на 18-годишно момиче с инфаркт. Въпреки че съм лекар ,за мен също беше шок младата възраст на пациента. В годините съм третирал хора на всякаква възраст и съм категоричен, че инфарктът се подмладява- все повече млади хора се сблъскват с диагнозата.“. връща се назад инвазивният кардиолог.  „Не съм от лекарите, които смятат, че всички трябва да минат през коронарографии и да им бъдат поставени стентове. Това, което трябва да направят всички, е да се грижат за себе си и здравето си, да правят профилактични прегледи и да намалят риска от инфаркт до колкото могат.“  обяснява д-р Драганов.

Специалистът по инвазивна кардиология разказва, че смъртността при младите хора е по-ниска от тази при възрастните, защото младите не са толкова увредени. Разбира се, в случай, че инфарктът се хване навреме и се направи веднага коронарна ангиопластика и стентиране.  При по-възрастни със съпътстващи заболявания дори и при успешно лечение има повече усложнения. Но младите хора ги застрашава друг проблем- много често се случва внезапна сърдечна смърт. Техният миокард не е подготвен за острата исхемия. При възрастните хора най- често в годините е имало повтарящи се пристъпи на исхемия преди инфаркта и така са се развили колатерали- кръвоносни съдове, които заобикалят стесненията. При младите тези кръвоносни съдове липсват и увреждането от инфаркта е много по-тежко.

Коментари