Публикация

Университетска болница „Дева Мария“ открива безплатен кабинет по диабетно стъпало

Университетска болница „Дева Мария“ открива безплатен кабинет по диабетно стъпало

Всеки четвъртък диабетноболни с рани по краката ще получават лекарска грижа безплатно


Всеки четвъртък диабетноболни с рани по краката ще получават лекарска грижа безплатно

10% от българите страдат от диабет, според данни на Световната здравна организация. Около 40 000 са болните в района на Бургас. Почти 30% от тези хора развиват диабетно стъпало- сериозно усложнение, което ако не се третира навреме, може да доведе до загубата на крайник.

Диабетното стъпало се развива след травми на ходилото- случайни порязвания и ожулвания, мехури след изгаряния, гъбични инфекции по кожата и ноктите, врастнали нокти, мазоли, натъртвания и охлузвания.  Тези рани, които при здрави хора зарастват бързо, при диабетно болните не успяват да заздравеят и развиват инфекции. Диабетиците често са със нарушено кръвообръщение в кръвоносните съдове на краката.  При неправилно оросяване тъканите са особено уязвими на травми и рани зарастват бавно. Ако бъде пропусната консултацията и лечението в началните фази, тези рани  водят до сериозни усложнения като гангрена и последваща ампутация.

„Всеки, дори и в начален стадий на труднозарастващи рани по краката, задължително трябва да минава периодичен преглед при лекар. Това ще спаси пациента от последващи усложнения на състоянието му, дори от загубата на крака. Точно при това състояние не трябва да се отлага професионалната намеса, защото рискът е огромен. Много пациенти посещават специалист, когато вече запазването на крака е невъзможно.“ обясняват специалисти от Клиниката по съдова хирургия към университетска болница „Дева Мария“.

Заради социалната значимост на заболяването, както и заради големия процент хора в Бургас, които страдат от диабет и неговите усложнения, университетска болница „Дева Мария“ открива кабинет по диабетно стъпало. Всеки четвъртък, от 12 до 17 ч., диабетноболните с рани по краката ще могат да се преглеждат абсолютно безплатно при съдов хирург.  Прегледи могат да правят и болните с варикозни рани по краката.

Необходимо е само да се запише час на тел. 056 89 62 62

Коментари