Публикация

При ендоскопска операция на ингвинална херния често откриваме неподозиран дефект и от другата страна

Като хирург в практиката си съм попадал на не малък брой подобни случаи, казва д-р Васил Ангелов, началник на Центъра по лапароскопска хирургия във верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив


- Д-р Ангелов, често разпространено заболяване ли е хернията у нас?  Бихте ли посоили колко души се оперират годишно в Центъра за безкръвни операции към МБАЛ "Медлайн" в Пловдив - http://bezkruvnioperacii.com/.

- По статистически данни в България от ингвинална херния се оперират около 20-25 хиляди пациенти годишно. За сравнение -  в САЩ техният брой е приблизително 700 000. Основния проблем след операцията е появата на рецидив – тоест отново поява на херния на същото място. Следоперативни хернии се развиват приблизително в около 20% от болните след коремна операция, което означава, че се правят над 6000 операции за корекции на дефектите на предна коремна стена, всяка година в България. Това е най-честото дългосрочно усложнение в коремната хирургия - появата на нова херния при отворените оперативни интервенции достига до 52%, за разлика от лапароскопската операция, където процентът е сведен до минимум. Използването на платна в отворената хирургия увеличава риска от усложнения тъй като е свързано с необходимостта от по-голям разрез, широка дисекция и значително по-голяма възможност за инфектиране на оперативната рана. Лапароскопската херниопластика елиминира тези възможности и по този начин помага да се избегнат потенциалните опасности на отворената операция. Освен това допринася за благосклонното приемане от пациента на идеята за операция и по-ранното връщане към ежедневните дейности и служебните ангажименти.

- Какви са причините за появата на херния?

- Най-честата причина за тяхната поява е генетичната обоснована слабост на съединителната тъкан, както и хроничното повишено вътрекоремно налягане, кашлица, запек, бременност, професиите с тежък физически труд. Клиниката се изразява с наличие на болка, подутина, локален дискомфорт особено при активни движения. 

- Каква методика избирате при третиране на хернии на предна коремна стена?

- При лапароскопското третиране на херниите на пъпа, както и тези над и под него и постоперативните хернии (след прекарана предходна операция)
Годишно около 1 000 000 жители на Европа и САЩ страдат от подобен проблем. При отворената операция появата на рецидив (нова херния) достига до 55% 
Ние прилагаме техниката LVHR /Laparoscopic Ventral Hernia Repair/ с IPOM разположение на двукомпонентното платно, предпазващо от последващи сраствания, много важен момент от последващи усложнения и минимален риск от рецидив. Предимствата и комфорта са неоспорими, както и при всички лапароскопски операции.

- Как решавате коя е най-точната и подходяща оперативна техника за пациента с ингвинална херния?

- Въпреки, че всеки случай е строго индивидуален за избор на техника и залага на TEPP /Total Extraperotoneal Patch Plasty/. Операция като най-ефективна за лечение на особено на двустранните и рецидивни ингвинални хернии. Причината е че при тази методика не се прониква в коремната кухина за разлика от стандартната лапароскопска операция, като по този начин се спестяват всички възможни усложнения по време на интервенцията. Задължително се поставя двукомпонентно платно(плетен полиестер и резорбируем хидрофилен филм за предотвратяване на срастванията, което е от изключително важно значение за предотвратяване на сраствания, които довеждат до болки в корема, илеус, и други усложнения в бъдеще. Самозалепващото се платно не се зашива с конци. Конците понякога захващат малки нервни окончания, които в следоперативния период предизвикват трайна болезненост неповлияваща се от аналгетици. Силно редуцирани са постоперативните усложнения. И тъй като няма оперативен разрез на 4-тия час след оперативната интервенция пациентът може да се движи самостоятелно. Болничният престой е сведен до 24 часа.

- Какви препоръки трябва да изпълняват оперираните пациенти?

През първите три дни трябва да избягват да шофират, да изкачват стълби и да вдигат тежести над 10 кг. След първия месец се възстановява напълно физическата им активност.

- Какъв съвет бихте дали на хората, които страдат от херния?

Да се оперират възможно най-бързо, за да не допускат възможните усложенения, до които може да доведе.

 

Коментари