Публикация

МЗ: Задължителните ваксини Pentaxim и Synflorix са безплатни


Осигурените от Министерството на здравеопазването задължителни ваксини за изпълнение на Имунизационния календар на страната са безплатни.

Това съобщи здравното ведомство, в което всекидневно постъпват сигнали от родители, че общопрактикуващите лекари извършват имунизация на децата срещу заплащане на новите ваксини Pentaxim и Synflorix.

МЗ напомня, че на безплатна имунизация с петкомпонентната ваксина с търговско наименование Pentaxim („Пентаксим”) подлежат всички деца, родени през тази година.
Ваксината се поставя след като детето навърши 2 месеца.

Осигурена е и безплатна ваксина за децата, които подлежат на втори и трети прием, както и на тези, на които трябва да бъде направена реимунизация (родени през 2009 г.), при спазване на 12-месечния минимален интервал между 3-ти и 4-ти прием.

На безплатна имунизация с ваксина срещу пневмококови инфекции с търговско наименование Synflorix („Синфлорикс”) подлежат абсолютно всички деца, родени през 2010 г.

За децата, които до момента са имунизирани по желание срещу заплащане с другата пневмококова ваксина - Prevenar („Превенар”), имунизационният курс трябва да се завърши със същата ваксина, тъй като двете ваксини не са взаимозаменяеми, уточнява здравното министерство.

При искания от страна на общопрактикуващи лекари за заплащане на посочените безплатни ваксини - Pentaxim и Synflorix, Министерството на здравеопазването призовава родителите да подават сигналите в съответната Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве.

Коментари