Публикация

В аптеките липсват лекарства за рак и паркинсон

Проблемите с доставката били временни


Пациенти с рак за пореден път остават без лекарството си. За проблема сигнализират болни и близките им пред здравната каса, пише в. „Телеграф” 

 

Сигналът към касата е за медикамента „Калутид“, който и преди е липсвам на българския пазар.

„В отговор от касата признават, че проблем с доставките реално има. Оказва се, че в НЗОК е постъпило писмо от фирмата притежател на разрешението за употреба на лекарствения продукт, с което уведомява, че поради временни проблеми с доставката на медикамента спира разпространението му на българския пазар. Фирмата очаква проблемът да се разреши до края на март. Междувременно обаче, ако пациентът няма налични количества от лекарството, той е принуден да се обърне към лекуващия лекар специалист за смяна на терапията”, отбелязва всекидневникът.

 

От публикацията научаваме, че

 

пред подобен проблем са изправени и пациенти с паркинсон.

 

 „От 2 години насам съм на допаминов агонист, но този месец имам проблем с намирането на „Прамипексол”. Моля за съдействие - наистина ли има ограничени количества и как мога да си набавя лекарството?”, обръща се към НЗОК друга жена. В този случай също се оказва, че фирмата има проблем. С писмо до касата тя уведомява за временно преустановяване на продажбите поради непредвидени производствени причини. Очакваната дата на следващата доставка е чак на 20 април”, отбелязва изданието.

 

На много от сигналите за липсващи лекарства обаче от касата отговарят, че нямат информация за проблеми с доставката. В тези случаи фондът уточнява, че съгласно индивидуалния договор на аптеката с НЗОК при липса или недостатъчно налично количество на лекарствен продукт в конкретния обект магистър-фармацевтът се задължава да го достави не по-късно от 24 часа, считано от момента на постъпване на рецептурната бланка. 

 

„В този случай датата и часът на постъпването на рецептата се отразяват върху нея. Невъзможността се удостоверява с писмен отказ за доставка от търговец на едро до изпълнителя”, посочват от НЗОК. При отказ на търговеца да достави лекарствения продукт пък аптеката е задължена да уведоми фирмата производител и вносител, за да получи информация за времето на доставка”, допълва всекидневникът.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари