Публикация

Смартфоните бомбардират мозъка и увреждат психиката

Твърдят учени


Гледката на човек със смартфон в ръка не само, че вече не е необичайна, но по-скоро обратното предизвиква недоумение. До такава сметка свикнахме с "електронните" джаджи, че изпитваме чувство на паника и безпокойство, ако случайно поради разсейност забравим умния си телефон вкъщи.

Специалистите обаче алармират, че

 

смартфоните влияят негативно върху човешката психика

 

Причината затова е, че смартфоните не се използват единствено за телефонни разговори, а те де факто са мини компютри в джоба на всеки. Тези устройство непрекъснато "бомбардират" мозъка с  най-различни съобщения и информации, пише в Business Insider. Опасността се крие във факта, че мозъкът свиква да се намира в състояние на перманентно напрежение и очакване.

 

Какво е действието върху мозъка и тялото

 

Смартфоните увреждат психиката, CredoWeb

Непрекъснатата проверка на електронната поща и социалните мрежи провокира появата на стрес. В резултат префронталната кора на мозъка, отговаряща за когнитивните функции, престава да работи, както би трябвало. Това повишава риска от грешки в ежедневието.

Според мнението на невролози,  при 97,5% от хората мозъкът  е способен да се концентрира само върху една задача. Всяко съобщение по смартфона обаче принуждава мозъка да превключва. С това превключване става и освобождаване на кортизол – хормона на стреса. Същевременно обаче се отделя  и допамин – хормона на удоволствието. Което означава, че тялото се намира в стрес, но едновременно развива и определена зависимост заради допамина.

 

Анкета: Зависими ли сте от смартфона си

 

Специалистите подчертават, че смартфоните са необходимост, а не са зло. Но когато непрекъснато привличат вниманието на хората към себе си, се появява проблем.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари