Публикация

Лаборатория „ЛИНА” получи сертификат за високо качество при ДНК изследване на Хепатит B

Лаборатория „ЛИНА” получи сертификат за високо качество при ДНК изследване на Хепатит B

Медико-диагностична лаборатория „ЛИНА” получи сертификат за успешно участие в Европейската независима система за външен контрол на качеството на лабораторните изследвания INSTAND (Дюселдорф, Германия)


Медико-диагностична  лаборатория „ЛИНА” получи сертификат за успешно участие в Европейската независима система за външен контрол на качеството на лабораторните изследвания INSTAND (Дюселдорф, Германия). Сертификатът удостоверява стриктно спазване на международните разпоредби и изисквания, както и добра професионална практика при количественото измерване на вируса на Хепатит Б (HBV DNA) с помощта на метода Real-time PCR.

Това е поредно признание за точността и високото качество на изследванията и тестовете в една от най-големите лаборатории в България – „ЛИНА”, която постоянно въвежда последните новости и покрива световните стандарти в лабораторната медицина.

Защо в лаборатория ЛИНА изследването на Хепатит се извършва чрез метода Real-time PCR?

„Изследването на причинителя на Хепатит Б (HBV) с помощта на Real-time PCR определя наличие на генетичен материал на вируса - ДНК, както и неговото количество в кръвта на пациента. Вирусната ДНК се измерва в копия/мл приравнени спрямо международен стандарт в съответни международни единици/мл (IU/ml). Наличието на НВV ДНК е индикатор за вирусна репликация и съответстващата на това висока инфекциозност”, обяснява вирусологът д-р Татяна Николова.

HBV ДНК е директен маркер за вирусно присъствие, който се характеризира със следните предимства:

  • Най-точният диагностичен метод, отличаващ се с максимална специфичност и чувствителност,
  • Най-ранен метод за профилактично изследване на хора, работещи в рискова среда или контактували със заразно болен,
  • Средство за проследяване ефекта от терапия и времето на изчистване на организма от вирусно присъствие.
  • Много точно определя наличието на размножаващ се вирус в кръвта на пациента (активна вирусна инфекция), което е важен фактор за успеха на лечението и неговата продължителност.

Какво представлява Хепатит B

Хепатит В е вирусна инфекция на черния дроб. По данни на Световната здравна организация 2 милиарда души са заразени с вируса в даден момент, а 350 милиона по целия свят носят хроничната инфекция. Между 500 000 и 700 000 души умират всяка година и това е 10-тата най-честа причина за смърт в света.

HBV се открива в кръвта и в телесни течности на заразения човек - семенна течност , вагинални секрети, слюнка, кърма и други. Заразяването става предимно по кръвен и по полов път, както и от майката на бебето.

В зависимост от начина на протичане хепатит В може да бъде остър (продължава по-малко от 6 месеца) или хроничен (продължава 6 или повече месеца). При остра инфекцията имунната система обикновено е способна да унищожи вируса и организмът се възстановява за няколко месеца. От прекаралите остър вирусен В хепатит в т.ч. и безсимпомните форми, само 5-10% развиват хроничен хепатит В. Хроничният хепатит В е сериозна изява на хроничната НВV инфекция. Често без явни симптоми болестта напредва бавно, но прогресивно до цироза, чернодробна декомпенсация и развитие на първичен чернодробен рак (ПЧР).

Хроничният хепатит В се оприличава с „тих убиец“ поради безсимптомното си протичане в продължение на много години, десетилетия. Много малък процент от болните имат оплаквания, но дори и при тях НВV инфекцията се диагностицира късно и случайно, заради неспецифичните признаци– отпадналост, болки в  ставите, липса на апетит.

HBV ДНК Хепатит В вирусна ДНК показва нивото на вирусно размножаване. Определя риска от зараза. Разграничава HBsAg неактивно носителство от HBsAg(-) негативен хепатит В. Основен показател за лечение. Дори и при негативен серумен HBsAg понякога има доловима ниска концентрация на НВV-ДНК в серума или в чернодробната тъкан. Това състояние се нарича окултна инфекция на НВV.

Коментари