Публикация

Д-р Клара Балджиева, педиатър: Билковите сиропи при кашлица са много подходящи за деца (ВИДЕО)

Д-р Клара Балджиева, педиатър: Билковите сиропи при кашлица са много подходящи за деца (ВИДЕО)

Въпросът - защо децата кашлят по-често, измъчва доста родители. За причините говори във видеото педиатърът д-р Клара Балджиева:

 

“Децата се раждат с недоразвита бронхо-пулмонална система, с много по-богато кръвоснабдена лигавица на фона на структурната незрялост“.

 

Специалистът по детски болести допълва, че носните им ходове са по-тесни, като отворът на ларинкса е едва 5 мм при бебетата. Това благоприятства отточните състояния и задържането на инфекции, а колкото по-често се дразни ларинксът, толкова по-честа е и кашлицата.

 

Друга причина е студеният въздух. Той уврежда движението на ресничестия епител на дихателната система и променя секрецията на жлезите, които благоприятстват пречистващата функция на кашлицата.

 

Педиатърът пояснява, че кашлицата „не е заболяване, а симптом, рефлекторен акт на изчистване на дихателната система от бактерии, вируси и полепнали частици“.

 

Добре е родителите да знаят какво не бива да правят - а именно да дават препарати, които да потискат кашлицата

 

Това е съветът на д-р Балджиева, защото има риск състоянието на детето да се влоши, след като в белия дроб се задържат болестни причинители. Важно е детето да се прегледа при специалист педиатър.

 

„Първото, което трябва родителите да направят, е да дадат на децата средства, които да облекчат кашлицата, да втечнят жилавите броинхиални или назофарингиални секрети, за да не се дразнят рецепторите, които са в ларингса, белия дроб, в трахеята и в плеврата.“

 

Когато е втечнен секретът, гърлото и назофарингсът ще са по-спокойни и детето няма да кашля. 

 

 

 

Полезна в тези случаи е фитотерапията

 

Препоръчително е използването не на домашни отвари, а на стандартизирани сиропи, при които има постоянна концентрация на активните вещества, а това е условие за добър ефект.

 

Отлично начало е сиропът е Ен-Ти-Тус, който съчетава стандартизиран екстракт от 7 билки. Той втечнява бронхиалния секрет и намалява кашлицата, без да потиска центъра на дишането. Има и антиалергичен ефект. Голямо предимство на Ен-Ти-Тус е, че децата харесват неговия вкус и го приемат с охота.

 

Четете още:

Кашлицата при децата - какво я провокира най-често и как се лекува 

Коментари