Публикация

Визита на Европейски делегати в Технологичния център на МУ Пловдив

Работната група към Съвета на Европейския съюз е съставена от представители на всички 28 държави-членки на Европейския съюз. Те работят върху концепции и политики в сферата на науката и иновациите, изготвят рамковата програма за научни изследвания, от която само елемент е "Хоризонт 2020".


28 европейски делегати посетиха Технологичен център за спешна медицина  в Медицински университет-Пловдив. 

 

"Това посещение е много важно, а ние избрахме Пловдив, за да може концентрирано да се види научен капацитет в Медицинския университет и Аграрния университет", коментира Карина Ангелиева - българският делегат, съветник и ръководител на сектор "Образование и научни изследвания".

 

Тя допълни, че целта на посещението в Технологичния център е стратегическо. "Всички делегати предават информация и впечатления за това, което са видели, какво се случва. Затова е много важно това, което показваме, да бъде полезно и модерно", добави Ангелиева. 

 

"Технологичният център е огромно постижение за Пловдив, реализирано благодарение на европейски проект и финансиране", сподели доц. Дора Цветкова, която е преподавател в Медицински университет - Пловдив.  

 

Към момента Технологичният център се използва за развитие на научна дейност, както и за обучения на неспециалисти в областта на долекарската помощ. За целта се използва модерен високотехнологичен манекен, който пресъздава различни жизнени функции. Студенти от Медицински университет имат възможност да използват апаратурата в базата, където се изследват в детайл причините за стреса и как се отразява той на организма. 

 

Делегатите бяха разведени из целия Технологичен център за спешна медицина в Пловдив, който има две основни звена научноизследователско и симулационно. Това са специализирана научноизследователска лаборатория за диагностика, оценка и превенция на посттравматичното стресово разстройство и разработване и експериментиране на биопродукти за бързо действие при бедствия, както и за превенция и лечение на стреса, както и високотехнологична тренировъчна база, съвременно оборудвана за подготовка на екипи за спешни и извънредни ситуации. 

 

"Работим за нови финансови инструменти, изготвяме правила и препоръки към европейските държави и университетите, с подчертан акцент върху кариерното развитие и подобряване на връзката образование-бизнес", обясни българският евроделегат Карина Ангелива. 

Коментари