Публикация

Как да бъдем щастливи

Учени от Станфордския университет дават отговор на въпроса


Има ли някой от нас, който не иска да получи точната рецепта на щастието? Въпросът е риторичен. Всеки би бил щастлив, ако разбере как точно може да бъде щастлив. Екип от психолози от университета в Станфорд обаче дадоха научно обоснован отговор.

 

На първо място не бива непрекъснато да мислим за бъдещето

Концентрирането върху това, което ще се случи или би могло да се случи, дори и в оптимистичен план, неизменно води до тревога, в някои случаи до паника. Мозъкът ни така е устроен, че е невъзможно през цялото време да се фокусира само върху едно нещо. В резултат на това човек започва да се безпокои за бъдещето и се появява стрес. Очакването за щастливите години, които ще последват, почти винаги е съпроводено със страх, че те може и да не се случат, което  предизвиква неспокойствие,  гняв и редица негативни емоции.

 

Стресът, разбира се, служи като мотив за действия, но когато е дългосрочен и хроничен, влияе върху здравето и интелектуалните способности – вниманието и паметта. Така че прекаленото съсредоточаване върху бъдещето може да ни навреди.

Как да бъдем щастливи, CredoWeb
Не се съсредоточавайте в планове за бъдещето, а се концентрирайте в настоящето

 

Хората се чувстват щастливи, ако се научат да се възползват от настоящия момент

 

Това ги кара да  мислят по-бързо и по-творчески да разрешават проблемите, защото състоянието на щастие прави хората с 12% по-продуктивни. Положителните емоции помагат на хората да станат по-устойчиви на стреса, помага им по-бързо да преодолеят проблемите и несполуките.

Безусловно, добре е

 

да имаме цели, към които да се стремим

Но вместо да „зациклим“ в мисли каква ще е следващата задача от списъка, учените препоръчват да се съсредоточим в настоящия момент. Защото важното е какво се случва тук и сега. Миналото не можем да променим, а бъдещето зависи непосредствено от настоящето. Настоящият момент е този, който държим в ръцете си и можем да контролираме, дори да променяме.

 

Как да бъдем щастливи и здрави - 5 съвета на Далай Лама

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

 

Коментари

Абсолютно вярно.Миналото не можем да променим,бъдещето не можем да предвидим.Остава ни днес и сега.