Публикация

Удължават "златния прозорец" при тежките инсулти от 6 на 24 часа

Удължават "златния прозорец" при тежките инсулти от 6 на 24 часа

Промяната ще бъде обсъдена на 15-ия Контрес по неврология в Австрия, който се провежда на 21-23 март в град Линц


Лечението на тежките инсулти може да се промени съществено чрез удължаване на т.нар. “Златен прозорец” за спешни терапевтични мерки.  Това става ясно в навечерието на 15-тия Конгрес на Австрийското дружество по неврология, който ще се състои от 21 до 23 март в град Линц.

Златният прозорец може да се разшири до 24 часа

Там ще бъдат представени нови две проучвания от САЩ, които сочат, че “Златният прозорец” при мозъчен удар може да се удължи от приетите сега като стандарт 6 часа на цели 24 часа. Това означава, че времето за отстраняване на основния съсирек след инсулт може да се удължи до едно денонощие. По думите на доктор Елизабет Фертл (на снимката), председател на неврологичното дружество, в САЩ вече са направени съответните актуализации на гайдлайните, свързани с лечението на инсултите.

За целта първо трябва да се изяснят какви точно са щетите от запушването на съдовете чрез специалисти в неврологичните интензивни отделения с помощта на образната диагностика.

Обсъждат нова класификация на мозъчните тумори

Друга важна новост е свързана с нова класификация на мозъчните тумори. Тази тема също ще бъде обсъждане на Конгреса по неврология в Австрия.  За сегашното диференциране на туморите на централната нервна система се съблюдават техните молекулярно генетични и имунологични химични качества, поясни д-р Юдита Вагнер, главен лекар в Клиниката по неврология към Университетската клиника “Кеплер” в град Линц. Така диагнозата ще бъде по-точна, а наличните терапевтични средства ще бъдат по-добре съобразени с нуждите на пациента.

Епилепсията е едно от най-често срещаните неврологични заболявания.  Само в Австрия от тази диагноза са засегнати над 60 хиляди души. Седем от 10 пациенти с епилепсия водят живот без пристъпи благодарение на съвременните медикаменти.

“За останалите, които не се повлияват от лекарствата обаче, опцията за операция се използва твърде рядко в Австрия. Когато това се прави,  обикновено вече е твърде късно”, заяви от своя страна президентът на Конгреса д-р Тим фон Ортцен, началник на Клиника по неврология 1 в Линц. Проучване на Медицински факултет в Линц показало, че нуждаещите се от операция пациенти стигат до манипулацията едва 16 години след поставяне на диагнозата. Тази впечатляваща празнота в лечението на пациентите трябва спешно да бъде затворена, призовават експертите. Трябва да се вземат необходими мерки, за да може резистентните на медикаменти пациенти да стигат възможно най-рано в специализиран център.

 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

 

 

Коментари