Публикация

МЗ наложи на "Пирогов" строга финансова диета

МЗ наложи на "Пирогов" строга финансова диета

Преструктурирането ще продължи 3 г. и предвижда сливане на клиники, отделения и лаборатории


Строга финансова диета за най-голямата спешна болница у нас - УМБАЛСМ "Пирогов". Министерството на здравеопазването изпрати до медиите конкретните мерки, които смята да предприеме като принсипал на лечебното заведение. Днес 

планът за финансово оздравяване на Пирогов е бил представен на неговото ръководство. Към изпълнението му ще се пристъпи в началото на м. април. Той ще продължи да действа през следващите три години, като МЗ ще наблюдава на месечна и тримесечна база изпълнението на плана.

Оздравителният план не предвижда съкращения на медицински персонал и на специалисти по здравни грижи. Заложените в него мерки включват предимно оптимизиране на незаети бройки и структури с ниска степен на използваемост на леглата, както и елиминиране на дублиращи се дейности.

"Пирогов" е сред 7-те болници, които са на ръба на фалита. Прокуратурата ще ги разследва за безстопанственост, съобщи преди броени дни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. В болницата напрежението сред персонала непрекъснато расте. През декември лекари дори излязоха на протест. 

Поискаха оставката на директора проф. Асен Балтов, като в аргументите посочиха примери за „скандални назначения и неоправдано раздуване на административни длъжности с високи трудови възнаграждения за сметка на медицински служители”. Те се оплакаха, че нямат консумативи и лекарства и че заплатите им значително са намалели.

Нова структура и нови правила за заплатите в Пирогов

Целта е да се постигне максимално ефективно използване на налични кадри, сграден фонд и апаратура. Персоналът на болницата ще бъде разпределен по структури така, че да отговаря на изискванията на медицинските стандарти. По този начин се изпълняват препоръките на Изпълнителна агенция „Медицински одит“.

Предстои директорът на болницата да представи пред персонала новата структура и правилата за формиране на възнагражденията в лечебното заведение. Болницата разполага с необходимия брой лекари в спешните приемни кабинети и отделения, с което ще се гарантира непрекъснатото и своевременно обслужване на пациенти при спешни състояния. Специализантите в болницата също ще участват в работните графици под наблюдението на лекари със специалност. Част от лекарите ще работят в реновирания медицински център на болницата.

4-те хирургични Клиники стават една с три отделения

С оздравителния план се предвижда и подобряване структурата на лабораторните звена, които ще бъдат обединени в общ лабораторен блок. Ще се обособи една обща клиника по хирургия с три отделения. Към момента в „Пирогов“ работят четири хирургични клиники. Ще се създаде една клиника по урология с три отделения, като в момента на територията на „Пирогов“ функционират четири урологични отделения. Предвижда се обособяване на клиника по неврохирургия с 5 отделения, като до този момент функционират 7 неврохирургични отделения. В оздравителния план са предвидени две клиники по ортопедия, при сега налични четири такива.

Предстои да се доизгради и пусне в действие център за спешни съдови състояния със скенер и два ангиографа. Това ще подобри качеството на лечение на пациенти със сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания.

Строга финансова дисциплина при усвояване на пътеките

Министерството на здравеопазването и НЗОК ще наблюдават и стриктното спазване на финансовата дисциплина от страна на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ при усвояване на средства за реализирана дейност по клинични пътеки и при спешни състояния.

Като част от оздравителния план е изготвен график за разплащане на просрочените задължения, като мерките не предвиждат натрупване на нови просрочени задължения, а са насочени в посока намаляване размера на наличните към м. януари 2018 г. над 14 млн. лв. просрочия.

Министерството на здравеопазването продължава работата си по изготвяне и изпълнение на оздравителни планове за лечебни заведения – търговски дружества с над 50 % държавно участие.

От Пирогов обявиха днес по-късно пресконференция, на която ще бъде оповестена гледната точка на лечебното заведение. 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари