Публикация

„Училище по педиатрия“ събира детски лекари от цялата страна в Хисаря

Научно-практическата конференция ще се проведе от 23 до 25 март 2018 г.


Поведение на педиатрите при критични състояния на децата – шок, дихателна недостатъчност, кома, гърчове, е един от акцентите на  „Училището по педиатрия“, което ще се проведе от 23 до 25 март 2018 г. в Хисаря. Вторият е адресиран към детската гастроентерология, заяви проф. д-р Тоньо Шмилев, началник на интензивно отделение в Детска клиника към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив и председател на организационния комитет.

Целта на конференцията е да повиши квалификацията на младите колеги и специализантите в педиатрията, затова ще бъдат проведени демонстрации и ще бъдат представени клинични случаи. Предвидено е и практическо обучение при критични състояния в педиатрията, което ще се води от водещите специалисти д-р Сашка Кръстева и д-р Мария Пранчева от Клиниката по токсикология в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.

Проф. Шмилев отбеляза, че всеки педиатър в практиката си е изпитвал поне веднъж огромно напрежение, когато е заставал пред леглото на болно дете в животозастрашаваща ситуация. „За да се справи, в такъв момент той има нужда от много знания и умения, които се придобиват при добра подготовка. Надявам се, че по време на „Училището по педиатрия“ колегите ще разберат, че в критични ситуации трябва да запазят хладнокръвие, за да вземат най-правилното решение, да проявят сръчност и бързина при извършване на високотехнологичните манипулации и да са готови да работят в екип и да помагат на колегите си“, заяви проф. Шмилев.

Той призна, че кризата с кадрите в педиатрията у нас се чувства във всички лечебни заведения, особено остър е недостигът на медицински сестри, които играят много ключова роля при лечението на малчуганите. Професорът е категоричен, че по-високото заплащане ще задържи младите лекари в нашата страна, но е задължително да им се предоставят и възможности да повишават професионалната си квалификация.

Той посочи, че домакин на научно-практическата конференция е екипът на Катедрата по педиатрия и медицинска генетика на Медицинския университет в Пловдив. Във форума участие ще вземат и медици от Клиниката по педиатрия на Университетска болница „Александровска” в София, Клиника по неонатология на УМБАЛ „проф. Стоян Киркович” в Стара Загора, СБАЛДБ „проф. Иван Митев” в София; Детска кардиологична клиника НКБ в София, Клиника по детска анестезиология и реанимация в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”, Неонатологично отделение на УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив и Симулационен център на Медицинския университет в Пловдив.

 

 

Коментари