Публикация

Изкривената носна преграда означава главоболие, мъчително дишане и непрестанна употреба на капки

Началникът на УНГ отделение д-р Асен Асенов представи методите за лечение на заболяването


Изкривената носна преграда е много често срещан проблем, който се неглижира от пациентите, които търпят с години дискомфорт и главоболие, лекуват се сами и така го правят труден за решаване. Това каза началникът на Отделението по уши, нос и гърло в УМБАЛ „Пловдив“ д-р Асен Асенов, който е един от водещите УНГ специалисти в страната.

Според някои проучвания проблемът се регистрира при 75 % от хората от бялата раса и само при 20 % от хората от монголоидната и негроидната раси. Изкривяванията са пo-чести при мъжете.

При 50% от пациентите изкривената носна преграда е причина за намалено носно дишане, което е много важно за нормалната физиология на дихателните пътища. Преминаването на въздуха през носната кухина го пречиства от фините прахови частици, затопля го и го овлажнява. Когато човек диша през носа, се дразнят носните рецептори, което води до навлизане на по-голямо количество кислород в организма, тъй като се отварят по-широко алвеолите в белия дроб, посочи водещият УНГ специалист.

Много често деформацията е в съчетание с други проблеми като хипертрофия на носната лигавица, алергичен ринит, както и полипи в носа. Тези фактори, в комбинация с изкривената носна преграда са  предпоставка за силно затруднено носно дишане и за увреждане на носната лигавица и нейният естествен механизъм за самопочистване – мукоцилиарният клирънс . Това при голям процент от пациентите води до хроничен синузит, изявяващ се със затруднено носно дишане, главоболие и намалено обоняние.

Честа причина за изкривяване на носната преграда е свързана с нелекувана трета сливица в детството, която я притиска и с времето я поврежда. Незабелязани при малчуганите травми на носа също водят до този проблем, тъй като с растежа изкривяването се увеличава и носовото дишане се затруднява прогресивно. Друг пренебрегван фактор за затруднено носно дишане е дисфункцията на вътрешната носна клапа, при която при вдишване у пациентите хлътват страничните стени на носа навътре.

За да се диагностицира проблемът, трябва най-напред да се направи рутинен прегледи при УНГ специалист и скенер на носа и синусите. Това дава възможност да се направи преценка за обема на оперативната намеса, поясни д-р Асенов, който е специализирал носна хирургия и поставяне на титаниеви носни импланти, коригиращи дисфункцията на вътрешната носна клапа при проф. Даниел Венген в Базел, Швейцария.

Хирургичният метод е основен за лечение на изкривената носна преграда. Обемът на интервенцията се определя от оплакванията на пациента при рутинния преглед, от находката на скенера и от желанието на пациента, тъй като след травми има деформация и на външния нос.

Ако се прави корекция само на преградата, операцията продължава от 20 до 40 минути, тя е рутинна, а пациентът леко се обезболява. Възстановяването става изключително бързо - за ден, като по лицето няма видими външни промени като отоци и синини. Лечението се поема от НЗОК, ако не се налага външна пластика на носа.

Д-р Асенов и д-р Божидар Митев от УМБАЛ „Пловдив“ участваха в Петия ринологичен конгрес в Загреб, Хърватия през март тази година, където д-р Асенов бе избран за председател на секцията по ринопластика. Там представиха презентация и постер, свързани с техния опит в ринопластиката за постигане на максимално естествен изглед на на носа след ринопластика с консервативни методи и минимално инвазивен достъп до носа, без разрези по кожата. Те споделиха с колеги от цял свят приложението на иновативна оперативна концепция, за която д-р Асенов е получил подготовка при световноизвестния ринохирург д-р Ив Сабан във френския град Ница. Темата предизвика огромен интерес сред участниците, които дадоха много висока оценка на двамата лекари от УМБАЛ „Пловдив“. В  разгорялата се дискусия те заявиха, че концепцията е нова за тях и обсипаха нашите специалисти с въпроси.

От началото на 2017 г. УНГ отделение към Университетска болница „Пловдив“ е разположено на 11-ти етаж, след основен ремонт. Разширяването и обновяването на отделението дава възможност на пациентите да се лекуват в по-комфортни условия, а на нас възможността да лекуваме консервативно пълната гама от УНГ заболявания, както и да изпълняваме хирургично лечение, включително реконструктивни и естетични интервенции на главата и шията, заяви д-р Асенов. Той отбеляза, че към екипа е привлечен лицево-челюстния хирург д-р Димитър Гагрицов. Тук се обучават специализанти и се водят упражнения със студенти от Медицинския университет в Пловдив.

 

Коментари