Публикация

В МБАЛ „Централ Хоспитал“ атакуват глаукомата с модерна медикаментозна терапия

Екипът представи резултатите от проучването пред 17-я симпозиум на Българското глаукомно дружество през март 2018 г.


С иновативна медикаментозна терапия отделението по очни болести в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив лекува глаукома и очна хипертенция. Преди да стартира приложението, екипът от специалисти под ръководството на доц. Марин Атанасов и началникът на отделението д-р Димитриос Власиадис проведе проучване за краткосрочния ефект на специалното лекарство за снижаване на вътреочното налягане при оперирани и неоперирани от катаракта пациенти. В него взеха участие и лекарите д-р Панайотис Христу, д-р Eлица Хаджийска и д-р Вера Атанасова.

Проучването обхвана 35 пациента, като 28 от тях бяха с поставена диагноза глаукома и 7 са с очна хипертензия. От тях 8 пациента изобщо не са провеждали терапия, а 27 пациента бяха  с локална терапия с антиглаукомни медикаменти, невключващи простагландинов аналог. Оперираните от перде бяха 38, а останалите 32 не са.  При всички пациенти проведохме терапия с Tafluprost по една капка вечер.

Това ни даде възможност да направим извода, че терапията с препарата „Tafluprost“ е уместна и 100-процентово ефикасна за намаляване на вътреочното налягане при случаи на глаукома и очна хипертензия.

Презентацията на екипа в МБАЛ „Централ Хоспитал“ бе представена по време на Седемнадесетия симпозиум на Българското глаукомно дружество, проведен в София на 16 и 17 март 2018 г., където предизвика огромен интерес от страна на участниците, а лекарите от Пловдив бяха са обсипани с въпроси.

„Нашето отделение фокусира вниманието си върху битката с глаукомата, тъй като почти четвърт милион българи вече страдат от това заболяване, заяви д-р Власиадис. Затова търсим и най-модерните терапевтични методи и  оперативни техники, за да помогнем на своите пациенти.“

Заболяването е коварно – започва с бавно, постепенно ограничаване на зрителното поле, което до един момент е неусетно за пациента. Затова е известно като „тихия крадец на зрение“. Засяга предимно хора над 60 г., но вече се диагностицира и при по-млади.

Началникът на офталмологията припомни, че неговият екип до края на март провежда безплатни прегледи за глаукома. Тъй като всички часове за консултации вече са запълнени, много скоро ще обявим датите за следващата кампания, което пак ще реализираме със съдействие на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите, увери д-р Власиадис.

 

Коментари