Публикация

Около 500 деца у нас не са имунизирани заради отказ на родители

Около 500 деца у нас не са имунизирани заради отказ на родители

Обхватът на задължителните ваксини е над 91%


Децата, необхванати от задължителни имунизации и реимунизации поради отказ на родител, са между 0.07 и 0.74%, или между 46 и 449 деца за различните видове ваксини или реимунизации.

 

Това сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи за 2017 г., цитирани от здравния министър Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков, пише в. „Сега“.

 

От миналата година в отчетите към районните здравни инспекции личните лекари могат да посочват като причина за липса на ваксинация и отказ на родителите.

 

С нарастване на възрастта броят на отказите намалява,

допълва министър Ананиев.

 

Изданието изтъква, че продължава да не е ясно какъв е реалният брой неизвършени имунизации заради нежелание на родителя, тъй като за прием в детски ясли и градини се изискват направени ваксинации и част от децата без имунизации все пак се водят ваксинирани по документи.

 

„По отношение на родители, отказали извършването на задължителни имунизации на техните деца, от страна на РЗИ се провеждат срещи с тях, на които се разясняват необходимостта от имунизация и ползите от ваксините за здравето на детето. Изготвят се и се разпространяват информационни материали за задължителните имунизации и реимунизации, болестите, от които предпазват, и защо трябва да се ваксинираме“, обяснява здравният министър.

 

Общо обхванатите от задължителните имунизации у нас деца са над 91%.

 

Най-ниско е покритието след третия последен прием на ваксините срещу хепатит Б - 91.9 на сто, и след третия прием на ваксината срещу пневмококови инфекции - 91.3%. 

 

Като основна причина за необхващане на подлежащите на имунизация деца се посочва дългосрочна миграция, включително и на родители, които не са определили попечител на оставените за отглеждане в България непълнолетни деца, както и установени медицински противопоказания, допълва всекидневникът.

 

Още по темата четете в новия брой на в. „Сега“.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари