Публикация

Седем години от началото на кардиохирургията в Бургас

Към 2018 година хирургичните интервенции в „Аджибадем Сити Клиник Бургас” наброяват повече от 2200 на брой


Кардиохирургията е модерна и разработена медицина, която до откриването на специализираната болница за кардиохирургия „Аджибадем Сити Клиник Бургас" - бивш кардио център”Понтика”, бе дефицит в голям регион като Югоизточна България.

 

С „Аджибадем Сити Клиник Бургас” тази липса бе запълнена и пациентите от Бургас и региона получиха шанса и възможността да се лекуват, без да се налага да ходят до сродни здравни заведения в София, Пловдив или Варна.

 

Началото е преди седем години, когато лекари и сестри, работили в най-добрите кардиоклиники у нас - „Света Екатерина”, „Токуда” и „Света Ана” в София, както и УМБАЛ „Свети Георги”, Пловдив, поставят началото на кардиохирургията в Бургас и региона. На 29 март 2011 година е направена първата операция на сърце, а към 2018 година хирургичните интервенции наброяват повече от 2200 на брой, като от първия ден тук се извършва пълният обем интервенции върху сърцето с изключение на трансплантациите.

Поне на толкова семейства е била дадена възможността да подкрепят лично своите близки и вдъхнат кураж в това тежко житейско изпитание. Наличието на модерна и съвременна болница в Бургас спестява тревожното изживяване в чакане и неизвестност на друго място, както и мъчителното пътуване на болния.

 

Естествено липсата на такъв важен хирургичен отрасъл през годините се отразява върху състоянието на болните и хирурзите се изправят пред случаи с толкова тежки и необратими поражения на сърцето, че често им се налага да правят комбинирани операции.

„Аджибадем Сити Клиник Бургас” притежава кардиохирургично отделение с най-съвременна, модерна апаратура, две операционни зали и кардиореанимация на европейско ниво. Но най-голямото достойнство на болницата са специалистите.

 

За седем години под ръководството на завеждащия отделението по кардиохирургия д-р Тодор Якимов взеха специалност още трима кардиохирурзи- първоначално д-р Андрей Неутов, а от година д-р Петър Петров и д-р Горан Миланов. Двама са специализантите по кардиохирургия, на които им предстои изпит по специалност.

 

В отделението работят двама кардиолози - д-р Вера Семерджиева и д-р Николай Танчев, които   проследяват всеки болен от установяването на заболяването - до пълното възстановяване с последващи редовни следоперативни прегледи и консултации.
Лекарите и сестрите са преминали обучение в най-добрите кардиоклиники у нас и  ежегодно посещават курсове и международни симпозиуми и конгреси у нас и в чужбина.

 

В кардиохирургията компромиси не могат да бъдат правени - в отделенията по кардиохирургия и реанимация със завеждащ д-р Николай Увалиев разполагат с всички технически и медикаментозни средства за поддържане на жизнените функции на пациентите. Апаратурата от най-съвременно ниво, осигурява извършването на този вид специализирана медицинска дейност - дихателна апаратура, с която се подкрепя дишането, както и такава, с която се поддържа циркулацията в сърдечно-съдовата система на пациентите. В болницата разполагат с всички видове техника за подпомагане и заместване на бъбречната функция, която много често започва първа да страда, особено при тежко болните. Имат пълен спектър от средства, с които могат да подпомогнат преодоляването на критични състояния.

 

По отношение на самата сърдечна операция, на квалификацията на лекарите, апаратурата,  на грижите, свързани с обезболяването, с ранния следоперативен период и с поддържане на жизнените функции,това което „Аджибадем Сити Клиник Бургас” предлага на своите пациенти, е на нивото на европейските  болници и стандарти.

Коментари