Публикация

Започва програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ

Започва програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ

Очаква се от нея тази година да се възползват около 47 хил. души


Националният осигурителния институт започва от днес, 23 март, изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2018 г. За нейната финансова реализация са предвидени 20 103 061 лв.

 

Очаква се около 47 000 души да ползват парични помощи за профилактика и рехабилитация през настоящата година, уточняват от НОИ.

Програмата е с продължителност 10 дни,

като НОИ поема цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 7 лв. за всеки ден от престоя. Всеки здравноосигурен има право да ползва до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно. Вече са подписани договорите с 18 юридически лица за общо 49 заведения, изпълнители на програмата.

 

Право на парична помощ за профилактика имат осигурените лица за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. За тях трябва да са внесени или дължими осигурителни вноски за шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията. Заболяването трябва да е диагностично уточнено и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.

 

Право да ползват програмата имат и хора, които получават лична пенсия за инвалидност.

 

Условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, срокът на инвалидността в експертното решение да не е изтекъл и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.

 

Подробностите за условията за ползване на програмата, изпълнителите на дейността, необходимите документи и заболяванията, за които се провежда профилактика и рехабилитация, ще намерите в менюто „Обезщетения”, подменю „Профилактика и рехабилитация” на интернет страницата на НОИ.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари