Публикация

Великденската трапеза - как да я уважим, без да прекалим

Великденската трапеза - как да я уважим, без да прекалим

Няколко практически съвета, които ще ни позволят да спазим Великденските кулинарни традиции и същевременно да избегнем рисковете за теглото и здравето


Наближава един от най-светите празници за християнския свят – Великден. Денят, в който отбелязваме Възкресението на Божия син Исус Христос. За нашия православен регион обичаят повелява на Великденската трапеза да има топъл козунак, шарени варени яйца и печено агнешко месо. По канон празникът се чества в 3 поредни дни, през които масата е отрупана с голямо количество и доста калорична храна. Това носи риск не само от напълняване, но е сериозна предпоставка за покачване стойностите на кръвната захар и холестерола, които са особено важни за хората със захарен диабет и дислипидемия.

 

Как да се насладим на всички Великденски вкусотии, без да пострада нашето здраве 

 

Преди да разгледаме традиционните за празника продукти и тяхното влияние върху нашия организъм, трябва да отбележим,  че Великден се предшества от 40 дни стриктно постене, при което не се консумират  месо и млечни продукти. От физиологична  гледна точка постът оказва благотворно влияние най-вече по отношение стойностите на липидите и креатинина в кръвта. Тяхното намаление помага за подобрение на мастния профил и за евентуална редукция на телесното тегло, а също така понижава обременяването на бъбреците с белтъчини. Чрез постите организмът се пречиства и от съдържащите се в месните продукти множество хормонални стимулиращи препарати, антибиотици и куп консерванти, оцветители и ,,Е-та“. По време на пост необходимите за човешкия организъм витамини и микроелементи  се набавят от консумиране на разнообразни растителни източници - леща, грах, боб, както умерени количества соя, хляб и други брашнени изделия. Именно с  тестото обаче трябва много да се внимава (особено диабетиците), тъй като може да покачи стойностите на кръвната захар.

Великденските яйца - пълноценни и полезни

Според  съвременната диетология  яйцата са еталон за една от най-пълноценните и лесно  усвоими  храни. Те съдържат всички есенциални аминокиселини и  значително  количеството витамин А, витамин Д и микроелементи. Притесненията на мнозина са свързани с наличието на съдържащите се в жълтъка на яйцето мазнини и особено холестерол. Всъщност  повечето мазнини в жълтъка са ненаситени: олеинова, линоленова и др., както и фосфолипиди (особено лецитин) -1/3 от мазнините. И нещо много важно - съотношението на фосфолипидите  с холестерола е 6:1. Така че умерената консумация на яйца по 1-2 в дните след Великденския пост би снабдила организма ни с изключително необходими хранителни вещества.

 

Козунакът - вкусен, но опасен

 

Рецептите за приготвянето на козунак са най-различни, но като цяло във всички основните съставки са: брашно, яйца, захар, мляко, мая, мазнина (краве масло, олио, или свинска мас), сол и евентуално стафиди, локум, ядки. Видимо от състава козунакът е един доста калоричен продукт и нещо  повече, продукт, имащ подчертано отношение и към нивата на кръвната захар и липидите. И въпреки това все пак може в известна степен  да се намалят тези опасности. Как?  - Като се замени например бялото брашно с пълнозърнесто ръжено или друго подобно. По този начин би се намалил гликемичния индекс на този компонент, т.е. по-бавно ще се покачи кръвната захар. Иначе като калории и съдържание на въглехидрати  са практически почти еднакви. Относно използваната захар не се заблуждавайте, че смяната на бялата с кафява ще има съществен ефект по отношение на кръвнозахарните нива и калоража. Както знаем, и бялата и кафявата захар имат еднакви гликемичен индекс и калории! В това отношение може да ни съдейства един друг природен подсладител -стевията. Тя е за предпочитане, тъй като има свойството да понижава кръвната захар и кръвното налягане. Стевия действа и като антиоксидант - нещо което би ни било в полза през тези дни на непрестанно похапване. Млякото в козунака не би трябвало да ни притеснява, дори да е пълномаслено. Количеството така или иначе е пренебрежимо малко. По-важно е да използваме истинско домашно мляко, без стабилизатори, сухи компоненти и пр. Стафидите и/или други сухи плодове са доста по-калорични от пресните им варианти. Известно успокоение дава факта, че основния въглехидрат тук е фруктозата, която по-бавно покачва гликемичните нива. Мазнината в козунака, независимо от какъв източник е, има един и същ калораж. Все  пак  растителните мазнини са за предпочитане, тъй като в тях почти липсва холестерол. От всичко казано за козунака става ясно, че и с него трябва да бъдем внимателни - една-две филийки дневно е безопасната порция козунак.

 

Агнешко - внимавайте с гарнитурата

 

Мнозина  смятат агнешкото за тежко месо, визирайки съдържанието на мазнини. Всъщност мазнините в агнешкото не са много повече от тези в телешкото месо и са значително по-малко от мазнините в свинското. Освен това за консумиране по-често се използват млади животни, които са натрупали много по-малко мазнини от възрастните овце. Агнешкото месо е богато на витамини от група В и особено на витамин В 12. Ключов момент обаче е начина на пригитвяне. Месото трябва да бъде печено или варено, но в никакъв случай пържено, защото пърженето покачва калориите, а с това мазнините оказват влияние и на усвояването и нивата и на други хранителни компоненти. Подводният камък в порцията агнешко е не толкова месото, колкото гарнитурата.

Оризът е един от най-богатите на въглехидрати продукти, затова бъдете внимателни с количествата агнешка дроб сърма. Хората с подагра трябва напълно да изключат тази вкусотия, тъй като дреболиите покачват не само нивата на холестерола, но и тези на пикочната киселина. За гарнитура е удачно да се използват картофи – предимно варени и в комбинация с лук и магданоз. Препоръчително е на трапезата да има пресни  салати. Всички листни салати съдържат фибри, които много успешно намаляват скоростта и степента на усвояване на въглехидратите и мазнините и с това покачването на нивата им в кръвта. От друга страна фибрите в пресните зеленчуци стимулират перисталтиката и съдействат за извеждане от организма на редица токсини и отпадни продукти от стомашно-чревния тракт.

 

Ако успеете да спазите тези няколко съвета, ще можете спокойни от диетична гледна точка да посрещнете този толкова свят християнски празник. Не забравяйте, че Великденските празници са дни на смирение и отдаване на почит към християнските  ценности, а трапезата  е повод за събиране на семейството  и  запазване  на семейните ценности.

Коментари

Анонимен
25 мар 2018 16:41

Не знаех, че дроб сармата пречи за подграта, благодаря за добрата информация, ще внимавам