Публикация

Многоликият витамин Алфа-Д-3

Д-р Пламен Попиванов, началник на отделение по костно-метаболитни заболявания в болница „Александровска”, в интервю за Хелт медия.


 

Д-р Попиванов, казват, че витамин D не е обикновен витамин, а един от най-старите от гледна точка на еволюцията хормони, благодарение на които ние живеем в съзвучие с околния свят. Разкрийте повече за този механизъм.
Примерно ние се адаптираме към биоритмите на светлината, възприемайки я чрез очите – тя регулира биоритмите на мозъка. Ние я възприемаме обаче и чрез кожата си и там синтезираме витамин D. Получаваме го и от храната, но за да си набави например един млад човек необходимата дневна доза, трябва да изяде 12 яйца.

Човек е програмиран да си доставя витамин D, излагайки се достатъчно на слънце – това обаче е било възможно при първобитните хора, а днес – само при спасителите на плажа. В Европа, а и в България през по-голямата част от годината хората изпитват значителен дефицит на витамин D.

Какъв е механизмът на синтезиране и защо трябва да му „помогнем”?
Печем се на слънце, в кожата се образува витамин D, в черния дроб се активира, после повторно в бъбреците, чак тогава вече е налице активният витамин, който наричаме витамин D хормон.

Той регулира много функции – на първо място имунитета. Например - при 800 единици дневно през зимата, хората боледуват 5 пъти по-рядко от сезонните вирусни инфекции. При големи дози витамин D може ракът на гърдата, на простатата, на дебелото черво да бъде ограничен с 30%. С толкова се намалява и сърдечно-съдовият риск, както и рискът от хипертония, атеросклероза. С големи количества витамин D още от млада възраст ще се намали и с 15-20% рискът от диабет тип 2.

Какво означава големи количества? Защото битуват опасения от високи дози витамин D?
Колкото е по-високо нивото на витамин D в кръвта, толкова са по-дебели костите на европейците, които са кавказка раса. Но тъй като този витамин има рецептори и в мускулите, при възрастните хора, с вече спаднали хормони, той изпълнява ролята на основен анаболен хормон – т.е. укрепва техните мускули и ги прави стабилни, защото влияе на рефлексите, които поддържат тялото в изправено състояние. Така този витамин прави паданията много по-редки.

Но при възрастните хора, дори и да се показват на слънце, поради намалените хормони стареещата кожа образува по-малко витамин D. Бъбреците също много стареят – с 1% годишно над 40 години, а както споменах, те са основен фактор.

Доскоро като нормална доза за възрастни хора се считаха 800 единици, но днес по нормите на Американската агенция за контрол на лекарствата и храните говорим за доза до 2000 единици.

Значи високата доза решава проблемите?
Тази доза влияе обаче само на около 1/3 от хората. Защото не е от значение дозата, а какво от активния витамин D влиза в кръвта.
Нагласата и у някои колеги включително, че витамин D е опасен, е напълно неоснователна. Понякога имаме трудности да убедим пациентите, че трябва да вземат повече витамин D. Не можем например да лекуваме остеопороза само с лекарство, без високи дози витамин D, без високи дози калций (или хранене с млечни продукти). При хората в напреднала възраст витаминът поддържа нервните клетки и това е изключително важно.

Дозата при възрастните хора обаче трудно се постига с капки по много причини, най-вече поради тяхната нагласа. Те предпочитат да приемат една капсула, отколкото 5 капки.

И решението е – капсула от активния метаболит на витамин D, наречен Алфа-Д-З. Защото той се активира в организма само в черния дроб и действа независимо от стареещия бъбрек, заобикаля го.

Коментари