Публикация

Новата таргетна терапия е бъдещето в лечението на онкозаболяванията

Прицелното лечение и индивидуализиране на терапията към всеки отделен пациент са бъдещето в терапията на онкологичните заболявания, обясни управителят на Комплексния онкологичен център в Пловдив д-р Парашкев Цветков.


 

 Той участва в онкологична конференция в Правец, където акцентът на темите бе поставен именно на новите терапии. Д-р Цветков допълни, че в лечението на злокачествените болести ще се залага не само на химиотерапията, а и на новите молекули, тъй като те действат на генетично ниво.

 

Новата таргетна терапия качествено се различава от предишната по изследването на нови маркери, нови части на молекулата на ДНК на туморите. Тя е прицелна точно за мутиралата част.

 

 

На конференцията своя опит с представителите на бившите онкодиспансери са споделили специалисти от водещи клиники в Израел, САЩ и Западна Европа. Освен д-р Цветков, във форума бяха поканени и други представители на КОЦ – Пловдив, на който му бе отнета възможността да лекува с иновативни лекарства.  Д-р Цветков изтъкна, че само в диспансерите има налична система за оценка действието на даден медикамент, според която при неуспех от лечението, се прекратява изписването му. Същевременно в КОЦ – Пловдив се базира уникална за Южна България апаратура , с която ще се изследват тумори с възможности за лечение с иновативните молекули.

Коментари