Публикация

Акценти от XXI Национална Гинекологична Конференция

Новости в хирургичното лечение на гинекологични и онкогинекологични заболявания, както и мултицисциплинарният подход бяха част от темите


"Поемаме ангажимент да се организираме и да изготвим гайдлайни за лечение на онкогинекологични заболявания, които да представим на АГ дружеството, след което да бъдат обнародвани." Това заяви пред участниците в XXI Национална гинекологична конференция проф. Галина Чакалова - началник Клиника по гинекология в Специализираната болница за активно лечение по онкология в столицата.

Проф. Чакалова представи новостите в алгоритъма за лечение на онкогинекологични заболявания на ESGO, както и препоръките на европейската асоциация. За съжаление в България кривата на успеха върви стремглаво надолу, подчерта водещият специалист. Скокът в смъртността на болни с ендометриален карцином е катастрофален. Като основна причина за това бяха посочени реформите в здравната система. Ако до 2000 година онкологичните диспансери отговаряха за онкологичната дейност и осъществяваха методична помощ в определените области и общини, осъществяваше и задължителна диспансеризация на онкологично болните,  то от 2001г. вече диспансерна дейност на практика няма.

Всяка болница в момента прилага свои собствени подходи. Резултатът за България е спад на преживяемостта с 10%. Т.е. въпреки развитието на терапевтичните подходи в европейски план, у нас вместо ръст в лечението на онкогинекологичните заболявания, бележим драстичен спад.

5 годишна релативна преживяемост 2000-2007г, проф.Чакалова, АГ конференция
5 годишна релативна преживяемост 2000-2007г, презентация на проф.Чакалова

 

"Да се ограничи безконтролието" призова проф. Чакалова

 " Алгоритъмът на ESGO за лечение на онкогинекологични заболявания е валиден за всички европейски страни и ние, в България, трябва да се съобразяваме с него. "Адаптирането му" към нашите условия, "побългаряването" му заради поредната клинична пътека е недопустимо. Необходимо е всички да се обединим около добрата медицинска практика, за да подобрим незавидното ни място в европейската откогинекология."

 

XXI-та Национална гинекологична конференция

се проведе от 22 до 24 март 2018 г. в х."Рила", Боровец. Близо 400 АГ специалисти от цялата страна обсъждаха проблемите и новостите в диагностиката и лечението на гинекологичните заболявания. Основните теми на форума бяха:

  • Гинекология на детската и адолесцентна възраст. Алгоритми на поведение;
  • Статични заболявания и оперативни техники;
  • Нови аспекти в онкогинекологията;
  • Хирургични усложнения при бременност;
  • Карцином на яйчника и маточната шийка;
  • Ендометриален карцином. Някои редки тумори;
  • Ендоскопска хирургия в гинекологията;
  • Деонтология.

Началникът на Клиниката по обща и онкологична гинекология към ВМА доц. Стефан Ковачев запозна аудиторията с новото Европейско ръководство (guideline) за диагностика и лечение на рак на маточната шийка. Ръковотството е прието от XX Конгрес на ESGO, провел се от 4-7 ноември 2017г. във Виена.  Негови автори са prof. David Cibula, prof. Richard Poetter, prof. Maria Rosaria Rasspolini. То съдържа нови указания за лечение и проследяване на пациенти с цервикален рак, както и  патоанатомични препарати и отговори. Предстои ръководството да бъде  представено пред Дружеството по акушерство и гинекология, след което ще стане достояние на цялата АГ-общност. 

 

В научната сесия, модерирана от проф. Григор Горчев и проф. Явор Корновски, бяха обсъдени съвременните хирургични методи за лечение на рака на маточната шийка в различни стадии. Стана ясно, че някои от най-тежките операции са при пациентки, които са лекувани неадекватно или късно са потърсили медицинска помощ.  

 

Във фокуса на презентацията на д-р Румен Велев, директор на столичната АГ болница “Шейново”, бяха съвременните терапевтични подходи в лечението на обилното менструално кървене. Той представи видовете абнормно кървене, рисковете и последствията за пациентките, новостите в лечението и проследяването на проблема.

 

Мултидисциплинарен подход при гинекологични заболявания

На Конференцията стана ясно за пореден път колко важен е  мултидисциплинарният подход. Той трябва да се прилага както за диагностика, така и за лечение на гинекологичните заболявания. Проф. Борис Богов, началник на клиниката по Нефрология към Александровска болница, представи възможните последици, които имат уринарните инфекции върху бремеността. Проф. Богов препоръча проследяванията на бременни с нефрологични и уроинфекции да бъдат консултирани непременно със специалист нефролог, за да бъдат избегнати нежелани усложнения.

Проф. Здравко Каменов от Клиниката по ендокринология в Александровска болница пък говори за Синдрома на поликистозните яйчници и рисковете за здравето, които произтичат от него след години. 

Очаквайте още подробности и материали за Конференцията!

 

Всички пленарни сесии от симпозиума се радваха на висок интерес от страна на съсловието. Снимки от събитието може да видите в галерията.

 

Коментари