Публикация

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА МЕДИЦИНСКИЯ КОЛЕЖ В СОФИЯ

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА МЕДИЦИНСКИЯ КОЛЕЖ В СОФИЯ

МЕДИЦИНСКИЯ КОЛЕЖ В СОФИЯ ОТБЕЛЯЗА 175-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА СВОЯ ПАТРОН – ЙОРДАНКА ФИЛАРЕТОВА


На 19 март 2018 г. се проведе патронният празник на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“. На тържественото честване в киносалона на ВМА присъстваха ректора на МУ-София, зам.-ректори, декани, преподаватели, студенти и официални гости. Беше връчен специален почетен знак и грамота за принос в развитието на медицинските специалисти на кмета на София – госпожа Йорданка Фандъкова.

Зам.-директорът на Колежа – проф. Захарина Савова – награди всички специалности с грамоти за активно участие в благотворителни акции и събития. Тя произнесе вдъхновено слово, което представяме на вашето внимание:

„Отново е 19 март и отново е празник. Празник на Медицински колеж – Йорданка Филаретова, празник на националната ни памет.

Събираме се, за да си спомним с преклонение, дълбока благодарност и искрено възхищение живота и делата на една впечатляваща жена, родолюбива българка и достоен човек.

Днес се навършват 175 години от деня, в който започва изключителната житейска история на Йорданка Филаретова, преплетена неразривно със съдбовни за България времена и велики хора.

Съпруга, последовател и продължител на просветителската мисия на един от най-светлите умове на българското Възраждане Сава Филаретов; тя е сподвижник  на Апостола на свободата Васил Левски; активен участник в обществения живот и в църковно-народните борби в предосвобожденска София. Вечно облечената в черно жена, изгубила без време съпруга и единствения си син, не жали сили и енергия в отстояването на националната кауза при утвърждаването на Третата българска държава. Основател на стопанско училище за младите жени, за да имат знания и професия. Благодетел на бедните и бездомните, на ранените и инвалидите от няколко войни.

Едва ли Йорданка Филаретова е предвиждала в своите измерения нашата благодарност и признателност в един такъв ден. Но нейният дарителски жест е предал стойностния й дом в наш дом. Днес този дом продължава да е средище на хуманна и благородна мисия. Дом, в който висококвалифицирани преподаватели подготвят медицински специалисти - зъботехници, рентгенови лаборанти, рехабилитатори, масажисти, медицински лаборанти, специалисти по медицинска козметика, помощник фармацевти и инспектори по обществено здраве.

Има само един единствен начин да изразим своята признателност и почит към Йорданка Филаретова и той е да работим заедно, усилено и последователно за постоянното развитие на нашия колеж. За нас е чест, гордост и отговорност да продължим мисията й. Доказваме го с делата си, с актовете на благотворителност, със сериозното отношения в учебния процес с високо професионалното си развитие и реализация. С чувство на гордост мога да кажа, че Медицинският колеж подготвя отлични специалисти, отговорни и достойни. Развива се постоянно. Наша цел е да предлагаме възможно най-добрата и пълноценна подготовка, като налагаме високи стандарти на обучение,

Колежът  има своето заслужено място сред учебните заведения в България, и от нас днес зависи това да продължи и утре.

Искам да благодаря на всички студенти и преподаватели в Медицинския колеж за отдадеността в работата за изграждане имиджа на най-старото учебно заведение в страната и избраното поприще.

 Да благодаря за подкрепата, която получаваме от ръководството и колегите на Медицински университет.

 Да благодаря на всички, които са съпричастни на нас в утвърждаването на академичния дух и престиж,

Днес е специален учебен ден – в който празнуваме човечността и благотворителността, силата на българския дух, на просвещението!

Уважаеми гости, преподаватели, студенти честит празник!”

Сред поздравителните слова се откроиха благодарствените думи на Костадин Асенов от Съюза на слепите в България, който сподели, че професионалната реализация, която е получил преди много години в Медицинския колеж в София му е дала сили да води удовлетворяващ живот и призова незрящите студентите да се борят, да се развиват като добри професионалисти и да вярвят в себе си като пълноценни хора.

Културната програма представи кратък филм-разказ за живота на великата българка, възрожденка и благодетел, и завърши с музикален поздрав към всички студенти, преподаватели и гости в изпълнение на Емел Софу от специалност „Зъботехник“ и Адриана Иванова.

По традиция, в чест на празника, се проведе научна сесия на студентите от Колежа.  Бяха поднесени цветя на паметника на Йорданка Филеретова в двора на църквата „Покров Богородичен“.

 

Коментари