Публикация

НС забрани присъствието на деца до 18 години в кафенетата


Народното събрание забрани присъствието на деца до 18 години в кафенета, където се пуши, и в обособените места за пушене в по-големите ресторанти.

Депутатите приеха на второ четене текстове от промените в Закона за здравето.

Четин Казак от ДПС настоя забраната да се отнася и за нощните заведения и дискотеките, където тютюнопушенето е позволено.

Искра Фидосова, съпредседател на ГЕРБ, предложи обсъждането да бъде временно спряно и  депутатите от Комисията по здравеопазване да проведат извънредно заседание. Тя посочи, че се получава колизия със Закона за закрила на детето. Според него децата на възраст между 14 и 18 могат да посещават нощни заведения след 22:00 часа, ако са с пълнолетен придружител.

„Депутатите от ГЕРБ ще забранят деца до 18 години да посещават заведения след 22:00 часа дори и с придружител”, обяви д-р Лъчезар Иванов, председател на здравната комисия.
Той поясни, че това ще стане с промяна на Закона за закрила на детето до две седмици.

Вчера народните представители решиха тютюнопушене да се допуска по изключение в обособени за това места в ресторантите, баровете и кафенетата, както и в сградите на жп гарите, летищата, морските гари и автогари.

Когато заведението за хранене и развлечение е с площ по-малка от 50 кв. метра, собственикът има право да избере дали в цялото заведение да се пуши или не.

 

 

Коментари