Публикация

От печата: Всеки трети педиатър пред пенсия

От печата: Всеки трети педиатър пред пенсия

В момента у нас практикуват 1400 детски лекари


За дефицит на педиатри в цялата страна съобщават детските лекари у нас, информира в. „24 часа“.

 

Някои общопрактикуващи лекари дори отказват да записват деца, защото не са сигурни, че могат да ги обслужват добре. Кой ще наблюдава подрастващите, вече става проблем, допълват от Българската педиатрична асоциация.

 

С 405 по-малко са педиатрите спрямо средноевропейския стандарт, посочи още през 2016 г. бившият здравен министър Петър Москов. Какъв е реално недостигът им обаче, не се знае, отбелязва всекидневникът.

Практикуват и 70-годишни педиатри

В момента у нас практикуват 1400 детски лекари от общо 2100 според регистъра на Българския лекарски съюз. Около 20-30% от тях са в пенсионна възраст, част и над 70-годишни.

 

„Тези хора постепенно се оттеглят и на мястото им идват младите общопрактикуващи лекари. В тяхната програма по обща медицина обаче обучението по педиатрия е само 9 седмици. Това означава, че джипитата, които записват деца в своите листи, нямат достатъчно подготовка. Те не са виновни за това, такава е уредбата в държавата”, казва доц. Димитър Калайков, главен секретар на Българската педиатрична асоциация и педиатър в университетската детска болница „Проф. Иван Митев“, цитиран от изданието.

 

Според него, за да има 24-часово наблюдение на децата в едно отделение, са нужни поне шестима педиатри. Много от областните отделения обаче са на ръба. Детското в Сандански спря да приема пациенти преди седмица, а това в Смолян е почти пред закриване.

 

Според председателя на БПА проф. Владимир Пилософ основните причини за кризата са реформата отпреди 15 години, липсата на задължително продължаващо образование и подценяването на педиатрите в системата на здравеопазването.

Проблем е и ниското заплащане

Парадокс е, че сега един млад специализант получава 2 минимални заплати, а неговият учител с 15-20 г. стаж е със заплата 800-900 лева.

 

Подробности по темата четете в новия брой на в. „24 часа“.

 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари

Това ,което сазват и проф.Пилософ и доц.Калайков пе самата истина, но за съжаление управляващите в лицето на ПП "ГРОБ" не желаят да видят по-далече от носовете си и да променят системата.Причината за това състояние беше поставена в 1999г -2000г ,когато стартира новатао система и бяха затрити с лека ръка основни специалности като педиатрия и вътрешни болести.