Публикация

Реконструкция на пикочен канал – кога и защо се налага?

В Клиниката по урология и андрология в „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е разработена специална техника за реконструкция при липсваща част от уретрата


Запушването на пикочния канал е едно от най-честите състояния, след които се налага реконструкция на уретрата. Пациентите с  т. нар. стриктури са от 15 до 30% от контингента на клиниките по урология. Обикновено най-изявените симптоми на това заболяване са затруднено уриниране и

 

много тънка струя, която в повечето случаи е на капки.

 

Началникът на Клиниката по урология и андрология в „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. Чавдар Славов обясни, че най-честата причина за появата на стриктури са възпалителните заболявания на пикочния канал от типа на гонорея или хламидиаза. Той поясни, че в резултат на това възпаление се стига до развитие на съединителна тъкан и свиване на стената на канала. Подобно състояние налага оперативно лечение.

 

Ако стриктурата е къса, се прави т.нар. визуална уретротомия, при която със специална апаратура под оптически контрол се срязва стеснението и се отваря. Слага се катетър, който се носи 3-4 дни, след което пациентът може да уринира спокойно. Проф. Славов отбеляза, че

 

много често стриктурите рецидивират

 

и се налага тази операция да се повтори. След третата уретротомия е необходимо да се премине към реконструктивна операция, добави той.

 

Стриктурите са сред т.нар. придобити състояния, при които се налага реконструкция на пикочния канал. В тази категория попадат също така фистулите и травматологичните състояния, при които има смачкване и/или разкъсване на уретрата. Утретропластика се налага и при вродени заболявания, най-вече при момчетата. Става въпрос за

 

отваряне на пикочния канал на ненормално място.

 

Това са т.нар. еписпадия и хипоспадия.

 

Проф. Савов каза, че хипоспадията е по-честата аномалия. При нея отварянето става в долната повърхност на уретрата, като това състояние може да е дори чак при тестисите или в скроталната област. По съвременни данни, тази аномалия при момчетата е може би една от най-честите, като достига до 23% от всички вродени дефекти. Хипсопадията води до изкривяване на пениса и до наличие на допълнителна кожа, покриваща главичката на пениса. Аномалията изисква реконструкция в първите три години от възрастта на момчетата. Хипоспадията много често се съпровожда със задържан тестис.

 

Еписпадията е честата аномалия при момичетата. При екстрофия на пикочния мехур се отваря уретрата над симфизата. Еписпадията при момчетата се придружава в много от случаите от една много тежка аномалия, каквато е екстрофията на пикочния мехур, при която липсва предна стена.

 

При вродените аномалии диагнозата може да бъде поставена още при самото раждане на детето. При придобитите състояния обаче се налага извършването на уретрография, при която се използва контрастно вещество, за да се изобрази мястото на стеснението и неговата дължина. Диагностика се прави и с ултразвук.

 

В случай на рецидивираща стриктура в Клиниката по урология и андрология към ИСУЛ прилагат модерна техника на реконструкция на пикочния канал. При нея се използва

 

пластичен материал от лигавицата на устната кухина.

 

„Обикновено, за да се разшири пикочния канал и да функционира правилно, трябва да се сложи допълнителен пластичен материал. В по-старите оперативни техники се е използвала кожа от пениса - от препуциума и от скротума. Модерните пластики са с материал от лигавицата на устната кухина. Нашата клиника е една от първите, които използват лигавица от езика“, каза проф. Славов.

 

Реконструкция на пикочен канал – кога и защо се налага?Той добави, че възстановяването изисква от три до четири седмици. След като се направи реконструкцията, се поставя уретрална сонда, чиято цел е да поддържа пластиката и да завърши регенеративните процеси в канала. Този катетър стои около три седмици. След махането му, пациентът е напълно възстановен.

 

Специалистите от клиника са разработили

 

специална техника от две последователни операции, която се прилага при липса на част от уретрата,

 

в резултат на травма. Взима се голямо парче лигавица от устната кухина и се поставя в областта на перинеума – мястото между тестисите и отвора на ануса.

 

„Това парче се слага там, за да може да се реваскуларизира, да се захрани. След това от него се оформя тръба, която по хирургически път се свързва с двата края на откъсната уретра“, обясни проф. Славов.

 

Той добави, че тук времето за възстановяване е между 3 и 4 месеца. Причината е, че между двете операции трябва да има период от 3 месеца за реваскуларизация на парчето лигавица.

 

Годишно в Клиниката по урология и андрология на ИСУЛ се правят около 30-50 реконструкции на пикочен канал. Лечебното заведение изпълнява ролята на реферативен център за България и доскоро беше единственото, в което се правеха тези операции. Цената на клиничната пътека, по която се заплаща тази дейност, е около 1000 лв. Проф. Славов, за сравнение, отбеляза,че в Сърбия една реконструкция на уретра струва около 5000 евро, а в Западна Европа – около 10 000 евро. Той заяви, че за извършването на една такава операция са необходими висококачествени консумативи, които струват скъпо. „Ние не получаваме нищо като възнаграждение. Имахме известни надежди, че в новия рамков договор ще се подобри финансирането на тази дейност, но не се получи“, каза специалистът.

Коментари