Публикация

Запек по време на бременност

Запек по време на бременност

На помощ срещу констипацията идват натурални лаксативни сиропи, които не предизвикват маточни контаракции


Интервю с акушер-гинеколога д-р Константина Кирова

 

Д-р Кирова, защо запекът се среща често по време на бременността?
Констипацията (запекът) наистина доста често се наблюдава през този период, като засяга и жени, които преди не са имали такъв проблем. От една страна, това се дължи на настъпилите хормонални промени в женското тяло. Повишеният прогестерон, който задържа бременността, намалява контралитета на мускулатурата, перисталтиката на червата се забавя, по-голяма е резорбцията на съдържимото и оттам се получава запек.
През втората половина на бременността наедрялата матка притиска червата, измества ги, променя се тяхната позиция, перисталтиката се затруднява още повече, всичко това влияе на този процес.

 

Кога се говори за запек - когато с дни липсва дефекация или изпражненията са твърди?
Нормално е да се ходи всеки ден до тоалетната. Ако изхождането е на 3-4 дни, при достатъчен прием на храна, разбира се, тогава се говори за запек. През бременността той не трябва да е съпроводен с твърди изпражнения, с големи напъни, защото чрез тях коремната преса притиска матката и предизвиква контракции.

 

Какво трябва да бъде храненето, за да се избегне този проблем? 
Основно трябва да се наблегне на пресните плодове и зеленчуци – ябълки, сливи, смокини, листни зеленчуци, които са естествени лаксативни средства. Киселото мляко е изключително полезно и здравословно, овесените ядки също. Т.е. да се избират храни, които са течни, с повече фибри, целулоза, пектин. Не бива да се прекалява със сухите вафлички и бисквитки, които често изкушават бременните. 

 

Констипацията (запекът) доста често се наблюдава през бременността

 

 

 

През този период храненето следва да е по-балансирано. В менюто трябва да се включи и риба. Количествата храна не бива да са големи, да се наблегне на качеството, на разнообразието. Жените трябва да имат култура на храненето, много често тя липсва.
За да се избегне запекът, трябва да се приемат повече течности, жената да се движи.

 

Какво количеството течности е добре да се приема дневно? Каква физическа активност препоръчвате?
За една бременна дозата е 2.5 литра течности на денонощие, като тук влизат и супите, и соковете, и сиропите, и млякото, и водата. 
Препоръчвам разходки, упражнения, йога, плуване. Бременността е физиологично състояние, не е болест.  Жената трябва да се приема като практически здрава и ако се храни и живее здравословно, няма да има проблеми и ще роди здраво бебе.

 

Може ли запекът да стане опасен? Има ли риск от инфекции?
Понякога има, когато изпражненията се задържат повече в червата. 

 

Но ако жената се храни балансирано, активна е, но перисталтиката е забавена, какво да предприеме?
Има медикаменти, които могат да помогнат, и ние им ги препоръчваме. Такива, които са билкови, плодови, натурални, за да бъде ефектът лек, такива, които не предизвикват маточни контракции. Важно е да се знае, че има препарати, които по-драстично действат на мускулатурата.

 

Имате ли опит с препарат, който добре повлиява проблема при бременните жени?
На българския пазар има лаксативен сироп, който е натурален и е подходящ през бременността, добре се понася от жените. Това е „Фрутилакс”. Той съдържа сок от слива и смокиня, обогатен е допълнително с масла от див копър и мента. Смокинята и сливата са богати на пектини, фибри, магнезий, които действат върху осмотичните процеси на червата. Магнезият подобрява и мотилитета (нормалната перисталтика) на червата. Маслата от копър и от мента допълнително действат спазмолитично и газогонно, което облекчава процесите. 

 

 

Във „Фрутилакс“ има сорбитол, който има самостоятелно лаксативно действие. Съдържа и феноли – те имат антисептично действие спрямо патогенните бактерии в червата. 
Цялата тази комбинация позволява един мек, физиологичен ефект, който по никакъв начин не натоварва организма на бременната. Като гинеколог искам да подчертая, че сиропът не предизвиква маточни контракции, което е много важно през този период.

 

Продуктът е подходящ за всички, които имат проблеми с перисталтиката, защото съдържа натурални съставки, физиологично ориентиран е и няма странични ефекти.

 

Как се приема сиропът? 
Дозата е сутрин и вечер по 1-2 супени лъжици, като задължително трябва да се приемат и повече течности. 

 

Има ли риск от привикване и отслабване на ефекта?
Не, не няма такава опасност, поради което не се налага увеличаване на дозата. Сиропът не предизвиква дехидратация и може да се приема продължително време.

Коментари

27 мар 2018 09:40

Страхотно интервю, д-р Кирова ! Поздрави !