Публикация

Подготвят промени в Националния имунизационен календар

Подготвят промени в Националния имунизационен календар

Безплатна ваксина срещу грип за най-възрастните


Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката към министъра на здравеопазването обсъди възможните варианти за подобряване и развитие на националната имунизационна политика. 

 

Това информира Министерството на здравеопазването, като целта е през следващите три години България да се доближи до най-добрите световни и европейски имунизационни практики. 

 

Експертният съвет е обсъдил насоките за стратегическо развитие, които ще предложи на ръководството на министерството.

По-малко реимунизации срещу туберкулоза и пневмококови инфекции

Експертите предлагат намаляване на броя на приемите на ваксини срещу туберкулоза и пневмококови инфекции, в съответствие с препоръки на СЗО и синхронизиране с европейската имунизационна практика. Друго направление е разработване на национална Възрастните хора може да бъдат имунизирани срещу грип безплатнопрограма за профилактика на сезонен грип.

 

Основната цел е осигуряване достъпа до ваксина на хората над 60-годишна възраст с риск от заболяване, съгласно препоръки на Европейския съвет от 2009 г. за достигане на над 75% имунизационен обхват срещу сезонен грип при възрастните. 

Имунизиране на децата срещу варицела

В доклада си Експертният консултативен съвет ще представи възможността за включване в българския имунизационен календар на имунизация срещу варицела в детска възраст. За целта ще бъде изготвен анализ на заболеваемостта, тежестта на протичане и наличната ваксинопрофилактика в Европейския съюз. 

 

Анализът ще бъде изготвен от Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина на МУ-София. След получаване му и като се вземат предвид становищата на националните консултанти по различни медицински специалности, въпросът ще бъде подложен на широка обществена дискусия с участието на специалисти, родители, неправителствени организации и други, изтъкват от министерството.

 

Евентуалната промяна в имунизационния календар за децата може да стане най-рано през 2020 г.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store


 

Коментари