Публикация

10 съвета за добро храносмилане

10 съвета за добро храносмилане

При повтарящи се проблеми със стомаха – подуване, тежест след хранене и газове, може да опитате природни средства.


Начинът на живот и изборът на храни се отразяват на храносмилането на организма.

Състоянието на храносмилателната система се влияе директно от храненето и от начина на живот. Ако предприемете стъпки за подобряване на вашето храносмилателно здраве, ще помогнете на организма си да обработва храната по-ефективно и  ще се чувствате по-добре като цяло.

При повтарящи се проблеми със стомаха – подуване, тежест след хранене и газове, може да опитате природни средства. 

 

 

Ето и 10 съвета за добро храносмилане, които е добре да прилагате:

 

1. Наблягайте на храни, богати на фибри.

 

Хранителен режим, който е богат на фибри, пълнозърнести храни, зеленчуци, варива и плодове, може да помогне много на храносмилателната ви система.

 

„Диета с много фибри помага на храната да се придвижва през храносмилателния тракт и прави по-малко вероятно получаването на „затегнат стомах“,

коментира пред Everyday.com американската диетоложка Мария Адамс.

 

Диета, богата на фибри, може да ви помогне да се преборите с редица храносмилателни проблеми като дивертикулоза, хемороиди и Синдром на дразнимото черво. В допълнение, това може да ви помогне да поддържате едно здравословно тегло.

 

 

2. Консумирайте както неразтворими, така и разтворими фибри.

 

Важно е да се консумират и двата типа фибри, тъй като те помагат на храносмилателната ви система по различен начин. 

 

"Неразтворимите фибри не могат да бъдат преработени от организма и това придава повече субстанция на изпражненията, обяснява Адамс.

 

"Разтворимите фибри, от своя страна, поемат водата и така пречат изпражненията да станат твърде воднисти“.

 

 

 

Добри източници на неразтворими фибри са пшеничени трици, зеленчуци и пълнозърнести храни. Разтворими фибри може да си набавите от овесени трици, ядки, семена и варива.

 

 

3. Ограничете мазните храни

 

Като цяло, мазните храни обикновено забавят храносмилателния процес и увеличават вероятността за затягане на стомаха, обяснява Адамс. Но тъй като все пак е важно да се поемат и известно количество мазнини,  добре е тези храни да се комбинират с храни, богати на фибри, което улеснява обработката им от храносмилателната система.

 

 

4. Избирайте постни меса. 

 

Протеините са съществена част от здравословната диета, но сланината по парчетата месо може да доведе до проблеми с храносмилането. Когато консумирате месо, избирайте постни парчета като свинско филе или пилешко без кожа.

 

 

5. Вземайте пробиотици заедно с храната.

 

Пробиотиците са същия вид здравословни бактерии, които присъстват в естествено състояние и в храносмилателния ви тракт.

"Те подпомагат здравето ви, като неутрализират ефектите на лошия хранителен режим, антибиотиците и стреса“, обяснява Адамс.

 

 

В допълнение, пробиотиците може да усилят усвояването на хранителните вещества, да помогнат за разграждането на лактозата, да укрепят имунната ви система и дори да помогнат при Синдром на дразнимото черво. Билките в състава на таблетките Комфортекс подобно на пробиотиците успокояват раздразнения стомах и помагат на полезната чревна флора.

 

 

6.  Спазвайте хранителен режим. 

 

Консумирането на основните ядения и закуските в определени часове ще поддържа храносмилателната ви система в отлична форма. Наложете си да отделяте време и да сядате за закуска, обяд, вечеря и междинни закуски по едно и също време всеки ден.

 

 

7. Бъдете хидратирани

 

Пиенето на много вода е полезно за вашето храносмилателно здраве. Фибрите вкарват вода в червата и така допринасят за по-меки изпражнения, което помага за по-лесното им преминаване.

 

 

 

8. Откажете се от лошите навици:

 

пушене, прекомерно количество кофеин, алкохол. Алкохолът, кафето и цигарите може да попречат на функционирането на храносмилателната ви система и да доведат до проблеми като стомашни язви и появата на киселини

 

 

9. Тренирайте редовно. 

 

Редовните физически упражнения помагат за придвижването на храната през храносмилателната система, като по този начин се намалява вероятността за затегнат стомах. Упражненията помагат също и за поддържането на едно здравословно тегло, което е добре за вашето храносмилане. Отделете време за редовни физически упражнения в седмичната си програма.

 

 

10. Контролирайте стреса

 

Твърде много стрес или притеснения могат да доведат до претоварване на храносмилателната система, предупреждава Адамс.  Открийте кои са дейностите, които ви помагат да се освободите от стреса и които ви доставят удоволствие, и ги практикувайте редовно.

 

 

Храната, която консумирате, е тясно свързана с това, как функционира храносмилателната ви система. Като следвате тези 10 съвета, връзката между храната и храносмилателното здраве винаги ще е хармонична.

 

Коментари

Благодаря за полезната информация.