Публикация

Проблемът с направленията за специалист в Пловдив се задълбочава


Липсата на талони се превръща в сериозен проблем, сигнализираха управители на диагностично-консултативните центрове в Пловдив.

Те посочиха, че ограниченията и наложените лимити от страна на здравната каса в доболничната помощ принуждават здравноосигурените пациенти да плащат за изследвания и консултации.

14 лечебни заведения от Пловдив и областта оспорват в съда ограничението на лимитите на направления от РЗОК, съобщи директорът на районната каса д-р Борис Джурджев.

Към момента обаче касата е спечелила две дела - срещу ДЦК 5 и срещу медицински център „Хипоталамус”. Първото лечебно заведение трябва да възстанови на институцията сумата от 177 000 лева за 6 месеца на 2008 г., а второто дължи общо 3 465 лева за същата година. И двете бивши поликлиники ще обжалват във Върховния административен съд решението на съдиите от Пловдив.

Д-р Джурджев посочи, че лимитите са надхвърлили и ДКЦ-тата с номера 1, 2,3 и 6, както и медицинските центрове „Кичук Париж”, „Димет” , „Карлово 1”. За тази година през първите три месеца направленията са били с 2% по-малко от предходния период.

Управителите на бившите поликлиники в Пловдив са сложили предупредителни табели за заплащане на прегледи за специалист в случай на липси на талони от общопрактикуващите лекари.

Д-р Георги Кръстев от ДКЦ-1 обяви, че става въпрос за дирижирани грешки на системата от години наред.
„Ние сме в тежка институционална криза, а всички боледуваме по един и същи начин”,  заяви д-р Кръстев.

Д-р Цветана Пеева, управител на ДКЦ-6 съобщи, че са надвишили с 3 800 лева лимитите на касата.
„Превишавайки регулативните стандарти, ние осигурявахме на пловдивското население достъп до безплатна медицинска помощ”, посочи тя. Според нея занапред това няма да е възможно и на всички пациенти ще се наложи да заплащат за преглед при специалист.

Изключително малка част от здравноосигурените ще получават безплатна помощ и масово ще се отказват от платени прегледи, прогнозират управителите на бившите поликлиники.

Коментари