Публикация

МУ-Плевен дипломира Випуск 2018 чуждестранни лекари на Факултет „Медицина”

МУ-Плевен дипломира Випуск 2018 чуждестранни лекари на Факултет „Медицина”

36 чуждестранни студенти от Випуск 2018 на Факултет „Медицина” придобиват образователно-квалификационна степен „Магистър” и професионална квалификация „лекар”. Младите медици са граждани на 10 държави



Факултетът по медицина организира Тържествена промоция на чуждестранните лекари от Випуск 2018 на 30 март 2018 г., петък, от 13 ч. в зала „Магнум” на Втора клинична база с участието на близките на дипломантите, преподавателите и студентите на висшето училище. Събитието ще води проф. Ангелина Стоянова, ръководител на Центъра за чуждестранни студенти, а Академичното ръководство ще бъде представено от ректора проф. д-р Славчо Томов, зам.-ректора по учебната дейност проф. Маргарита Александрова, декана на Факултет „Медицина“ проф. Аспарух Аспарухов и зам.-декана - доц. д-р Добромир Димитров.

След успешно завършен 6-годишен курс на обучение по специалност „Медицина” изцяло на английски език, 36 чуждестранни студенти от Випуск 2012-2018 на Факултет „Медицина” придобиват образователно-квалификационна степен „Магистър” и професионална квалификация „лекар”. Младите чуждестранни лекари са граждани на 10 държави, като най-голям брой са от Великобритания, следвани от Индия, Гърция, Турция, Нигерия, Дания, Германия, Албания, Япония и Канада. Средният успех на випуска е много добър, с висок брой отличници  – 10, от които шест са дипломантите от Великобритания, трима от Нигерия и един от Канада.  Те ще бъдат наградени с плакет „Отличник” на Факултет „Медицина”, луксозни дипломи, грамоти, апарати за кръвно налягане и стетоскопи. Двама от отличниците, граждани на Великобритания, ще останат да специализират в УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен. Това са д-р Мохамед Суамад,  носител на наградата на Ректора „Най-изявен студент 2017” по повод на 24 май и чуждестранен „Студент на годината 2016“, и д-р Ехсан Науаз.

За празника чуждестранните дипломанти са поканили своите родители и близки, които ще станат горди свидетели на тържественото полагане на Хипократовата клетва. Едновременно с това, за трета поредна година, ще се изпълни специален ритуал, взаимстван от американските университети – ритуал по предаване на белите престилки от родители на техните деца, който има символично значение на преминаване от обучението в лекарската професия. На края на церемонията чуждестранните лекари, техните близки и преподаватели ще бъдат поздравени от солисти на Общинска хорова формация „Гена Димитрова“, а под звуците на химна на Европа „Ода на радостта“ ще хвърлят във въздуха академичните си шапки.

Медицински университет - Плевен е известен като първото висше училище в страната, което през 1997 г. въвежда обучение по специалност „Медицина” за чуждестранни студенти, провеждано изцяло на английски език. Първият випуск дипломирани чуждестранни студенти завършва през 2003 г., а випуск 2018 година е 15-тия пореден.

И тази година Медицински университет - Плевен запази тенденцията за висок прием на чуждестранни студенти, желаещи да изучават „Медицина“ в Плевен – над 250 новоприети първокурсници от 26 държави, по-голямата част от които са европейски страни. За първа година най-висок е броят на студентите от Италия, следвани от гражданите на Великобритания, Индия, Германия, Швеция, Испания, Гърция, Финландия, Канада, Австралия и Япония.  За първи път във висшето училище има записани студенти от Румъния и Косово.

 

Коментари