Публикация

МУ-Плевен дипломира Випуск 2018 чуждестранни лекари на Факултет „Медицина”

МУ-Плевен дипломира Випуск 2018 чуждестранни лекари на Факултет „Медицина”

36 чуждестранни студенти от Випуск 2018 на Факултет „Медицина” придобиват образователно-квалификационна степен „Магистър” и професионална квалификация „лекар”. Младите медици са граждани на 10 държавиФакултетът по медицина организира Тържествена промоция на чуждестранните лекари от Випуск 2018 на 30 март 2018 г., петък, от 13 ч. в зала „Магнум” на Втора клинична база с участието на близките на дипломантите, преподавателите и студентите на висшето училище. Събитието ще води проф. Ангелина Стоянова, ръководител на Центъра за чуждестранни студенти, а Академичното ръководство ще бъде представено от ректора проф. д-р Славчо Томов, зам.-ректора по учебната дейност проф. Маргарита Александрова, декана на Факултет „Медицина“ проф. Аспарух Аспарухов и зам.-декана - доц. д-р Добромир Димитров.

След успешно завършен 6-годишен курс на обучение по специалност „Медицина” изцяло на английски език, 36 чуждестранни студенти от Випуск 2012-2018 на Факултет „Медицина” придобиват образователно-квалификационна степен „Магистър” и професионална квалификация „лекар”. Младите чуждестранни лекари са граждани на 10 държави, като най-голям брой са от Великобритания, следвани от Индия, Гърция, Турция, Нигерия, Дания, Германия, Албания, Япония и Канада. Средният успех на випуска е много добър, с висок брой отличници  – 10, от които шест са дипломантите от Великобритания, трима от Нигерия и един от Канада.  Те ще бъдат наградени с плакет „Отличник” на Факултет „Медицина”, луксозни дипломи, грамоти, апарати за кръвно налягане и стетоскопи. Двама от отличниците, граждани на Великобритания, ще останат да специализират в УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен. Това са д-р Мохамед Суамад,  носител на наградата на Ректора „Най-изявен студент 2017” по повод на 24 май и чуждестранен „Студент на годината 2016“, и д-р Ехсан Науаз.

За празника чуждестранните дипломанти са поканили своите родители и близки, които ще станат горди свидетели на тържественото полагане на Хипократовата клетва. Едновременно с това, за трета поредна година, ще се изпълни специален ритуал, взаимстван от американските университети – ритуал по предаване на белите престилки от родители на техните деца, който има символично значение на преминаване от обучението в лекарската професия. На края на церемонията чуждестранните лекари, техните близки и преподаватели ще бъдат поздравени от солисти на Общинска хорова формация „Гена Димитрова“, а под звуците на химна на Европа „Ода на радостта“ ще хвърлят във въздуха академичните си шапки.

Медицински университет - Плевен е известен като първото висше училище в страната, което през 1997 г. въвежда обучение по специалност „Медицина” за чуждестранни студенти, провеждано изцяло на английски език. Първият випуск дипломирани чуждестранни студенти завършва през 2003 г., а випуск 2018 година е 15-тия пореден.

И тази година Медицински университет - Плевен запази тенденцията за висок прием на чуждестранни студенти, желаещи да изучават „Медицина“ в Плевен – над 250 новоприети първокурсници от 26 държави, по-голямата част от които са европейски страни. За първа година най-висок е броят на студентите от Италия, следвани от гражданите на Великобритания, Индия, Германия, Швеция, Испания, Гърция, Финландия, Канада, Австралия и Япония.  За първи път във висшето училище има записани студенти от Румъния и Косово.

 

Коментари