Публикация

Асимптомна бактериурия по време на бременност

Асимптомна бактериурия по време на бременност

Най-честият причинител на уроинфекциите при бременни е Ешерихия коли


Всяка трета жена развива бактериална инфекция по време на бременност. Обикновено първата проява е след 16-17-а гестационна седмица. Какво е правилното терапевтично поведение от гледна точка на нефролозите, разказа проф. Борис Богов, началник на Клиниката по нефрология в УМБАЛ Александровска пред XXI Национална гинекологична конференция.

 

Той поясни, че при бременните понякога има т. нар. физиологична хидронефроза, която предразполага към уроинфекции. Обикновено това е бактерията Е. коли. В амбулаторната практика честотата на този причинител надхвърля 70%. При болничните пациенти честотата му е 40% . Как би се проявила една такава инфекция при бременни? По-редки са случаите, когато има

изява на остър цистит или остър пиелонефрит

Те създават дискомфорт на жената и се налага допълнително лечение при невролог. Дилатацията на кухинната система е провокирана от няколко неща. На първо място има чисто механичен натиск, особено през втори и трети триместър. Не трябва да забравяме и хормоналния дисбаланс с високо ниво на прогестерон, което влияе както на легенчето на бъбрека, така и на пелвиса, на пикочния мехур. Създава възможност за остатъчна крайна урина, която е идеална хранителна среда за инфекцията за с Ешерихия коли.  Други фактори, които създават условия за бактериите, са локалното pH на урината заради повишената глюкоза в нея и микроалбуминурията заради хиперхидратацията на бъбрека.

 

Рисковете от такава инфекция са както за жената, така и за плода. Има опасност от преждевременното раждане или раждане на недоносено бебе. Не е изключена възможността за отключване на артериална хипертония и екламптичен синдром.

В амбулаторната практика на нефролога при установяване на бактериурия обикновено се назначава антибиотик. Препоръката е антибиотичната терапия да се дава пет до седем дни. Погрешно е обаче да се приключи с това. Такава жена не бива да остава без проследяване до края. Рискът от грешки в лечението и проследяването е изключително висок, изтъкна проф. Богов.

 

Тук е ролята на гинеколога, който води бременността. Той трябва да снеме качествено анамнезата. В повечето случаи сме свидетелите на т.нар. ехогенни цистити. Всяка жена след втория триместър на бременността поради чисто физическия натиск на плода получава микционни смущения, които обаче не са дизурични. Това погрешно се смята за циститно оплакване и веднага се назначава антибиотик, което е неправилно.

Колко антибиотици и кога

Безконтролното назначаване на антибиотици през последните 20 години води до проблем с резистентността. Проф. Богов цитира конкретни проучвания с данни как нараства резистентността при различните групи антибиотици. Тези препарати може да се отразят негативно и на бебето в дългосрочен аспект. Антибиотиците могат да променят неговите имунни реакции и да повишат риска от автоимунни заболявания по-късно.

Комбинирана резистентност срещу Ешерихия коли (която е най-чест причинител на бактериалните инфекции при бременните) е около 20% с тенденция за покачване. Това е изключително тревожен факт и кара фармацевтичните компании да търсят нови средства, които да позволят удължаване на времето до даването на антибиотична терапия.

Проф. Богов цитира Американската нефрологична асоциация, която ясно дефинира пет категории на инфекциите при бременни и съответното лечение към тях. Препоръките към днешна дата включват антибиотична терапия 5-7 дни при наличие на клинични и лабораторни белези за активна уроинфекция със съответната симптоматика. Уроинфекцията се лекува по този начин и без да е активна при диабетици, имунокомпрометирани и трансплантирани жени.

Увеличаването на бъбрека при бременните е нормален процес

Проф. Богов обърна внимание и върху още един добре известен на нефролозите факт. Заради хиперфилтрацията при бременната жена е съвсем нормално да има увеличаване на бъбречните размери с около 1-1,5 см. Това е за сметка на целия обем на бъбрека. При други условия на такава пациентка бяхме предложили биопсия, защото проявите са като при дифузен бъбречен процес, допълни проф. Богов. Същата промяна при бременните обаче не е признак на болестен процес.  

 

Нефролозите работят по утвърдени стандарти и ако причинителят на уроинфекцията при бременната не е Е.коли, а клебсиела или други по-рискови микроорганизми, задължително се предписва антибиотична терапия като първо средство в началото на самото лечение.  Нефрологичното дружество е приело това в своите гайдлайни, които са съгласувани и с уролозите. Изграждаме правилата за добра клинична практика, защото случаите са сходни, заяви проф. Богов. Той призова за умерен подход за стентиране при по-изразена хидронефроза. В много случаи може да се стигне до щастлив край и без такъв агресивен подход, заключи специалистът.

 

Всеки пациент обаче е уникален, затова лекарят трябва да съобрази до каква степен да се съобразява с правилата и къде може да ги наруши, завърши проф. Богов презентацията си.

Илияна Ангелова

Коментари