Публикация

Уролози от УМБАЛ „Пловдив“ освободиха мъж от 10-кратно уголемена простата

Ако знаел как протича операцията, пациентът щял да се престраши по-рано, споделил с медиците


Лекари от клиниката по урология в УМБАЛ „Пловдив“ спасиха мъж с огромна простата - с обем около 250 куб. сантиметра. На практика тя беше 9-10 пъти по-голяма от нормалния размер, посочи д-р Васил Павлов.

През последните 2 години на 67-годишния пациент от Пазарджик трикратно е вземана биопсия по повод повишен простатно-специфичен антиген /ПСА/, включително и след високо-технологично изследване с ядрено-магнитен резонанс Резултатите са отрицателни за рак, но оплакванията като трудно уриниране, задръжка на урината в пикочния мехур.

Заради големия обем на жлезата екипът решава да приложи комбиниран лазерен метод. Операцията бе извършена с тулиум  лазер, който е една от най-новте и максимално усъвършенствани системи за лечение на увеличена простата.  За намаляване на оперативното време бе приложена лазерна резекция и енуклеация до капсула с последваща морселация. „При лазерната енуклеация, с помощта на лазера урологът навлиза с изключителна прецизност между уголемената простата и нейната капсула. Принципът е подобен на отворената операция, само че тук достъпът не е през корема, а през уретрата /канала/ и за излющване на простатата се използва лазерният лъч. После излющената /енуклеирана/ простатна тъкан се избутва в пикочния мехур, където със специален инструмент (морселатор)  се раздробява и изсмуква навън“, поясни д-р Васил Павлов. Високата енергия на лазерната енергия „изпича“ (коагулира) кръвоносните съдове, което на практика прави този метод безкръвен.

Предвид голямото ложе оперативният катетър бе свален след 5  дни, макар обикновено да го държим  от 1 до дни 3 след интервация с лазер, заяви урологът.

В момента пациентът се чувства добре, той е с добро самочувствие. На медиците заявил, че ако знаел как протича операцията, щял да се престраши по-рано.

Коментари