Публикация

Изследователи: Болестното затлъстяване уврежда сърцето

Изследователи: Болестното затлъстяване уврежда сърцето

Болница Вита с безплатни консултации с хирург при болестно затлъстяване


Болница Вита с безплатни консултации с хирург при болестно затлъстяване

Последното откритие на изследователите от частния университет „Джонс Хопкинс“ доказва, че годините с болестно затлъстяване са важен рисков фактор за увреждане на сърцето. Това заключение разкрива, че броят на годините, прекарани с наднормено тегло или със затлъстяване, „се прибавя“ кaто отделен рисков фактор. По този начин лицата с дълга история на наднормено тегло е по-вероятно да имат високи стойности на биохимичния маркер тропонин. Тропонин e белтък, който се съдържа единствено в сърдечния мускул. Учените установяват още, че има пряка връзка между теглото на хората след 25 години и риска от сърдечни увреждания. По този начин става ясно, че дългосрочният контрол върху теглото е важен фактор за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Ефективният метод за медицинско лечение на болестно затлъстяване е метаболитната хирургия. Метаболитната хирургия представлява и обединява различни гастро-интестинални операции за постигане на значителна загуба на тегло: Висок стомашен бай-пас; Мини-стомашен бай-пас; Ръкавна резекция на стомаха; Поставяне на балон в стомаха или ендоскопска ръкавна резекция. Метаболитната хирургия води до значими здравни ползи като понижаване на хипергликемията, нормализиране на стойностите на кръвната захар, намаляване на артериалното налягане и холестерола, както и до подобряване на обструктивната сънна апнея, както и на свързаните с диабета микро- и макроваскуларни усложнения. Популярна е и като бариатрично-метаболитна хирургия или интервенционална диабетология. 

Специално за кампанията Месец на здравето през април ВИТА База 2 обявява безплатни консултации за лица с ИТМ над 35 (може да пресметнете своя ИТМ тук: https://www.nhlbi.nih.gov/health/educational/lose_wt/BMI/bmi-m.htm). Прегледите ще извършва д-р Ивайло Цветков, хирург с над 12 години национален и международен опит в метаболитната хирургия, член на Международната Федерация за Хирургия за отслабване (IFSO) и сертифициран хирург за този вид операции в Европейския съюз. Безплатните консултации с д-р Цветков ще се проведат на 4 април между 15 и 17 часа във ВИТА База 2 (ул. Филип Кутев №10). Задължително запазване на час на тел: 02 45 22 000. Допълнителна информация: www.vita.bg, както и на тел: 02 960 49 84.

Снимката е от промяната на пациент на д-р Цветков

Коментари