Публикация
Отслабващите не бива да свалят повече от 4 кг на месец
Наднорменото тегло може да се съчетава с метаболитен синдром
Наднорменото и поднорменото тегло могат да предизвикат редица сериозни патологични промени в организма. Затова е важно да знаем кога говорим за отклонение в нормите. Най-лесният начин да се прецени дали теглото на човека е над или под нормата е изчисляването на индекса на телесна маса. Формулата е сравнително проста и в нея участват теглото в килограми и ръстът в метри. Цифрата на теглото се дели на ръста, повдигнат на квадрат. Нормата е от 19 до 25. Когато индексът на телесна маса е под 19, говорим за поднормено тегло, а ако е повече от 25 – за наднормено. Ако цифрата е над 30, тогава става въпрос за затлъстяване.
Формулата за изчисляване на индекса на телесна маса е много популярна и има готови калкулатори в Интернет. Може да бъдат използвани и специални апарати – т.нар. боди анализатори. При тях телесният състав се калкулира по доста по-съвършен начин. Те изчисляват точно колко мазнини се съдържат в тялото, колко мускулна маса, колко кости, колко водно съдържание.
Индексът се изчислява по един същи начин при мъжете и при жените, като важи и за децата над 8 години. От 1 до 7-годишна възраст се използват специални номограми за ръст и тегло, с които могат да се следят нормалния растеж и развитие.
Какво е поднормено тегло?
Поднорменото тегло е едно много сериозно състояние, което може да се дължи на нарушения в храненето. Често то е предизвикано от грешки в диетата, когато хората имат за цел да свалят бързо килограми, използвайки алтернативни режими, които граничат с гладуване.
Поднорменото тегло не се свързва само с недостатъчен прием на храна, а и със заболявания. Сред най-честите причини са т.нар. хранителни разстройства, като анорексията и булимията. Това са психични проблеми, които се лекуват изключително трудно. Пациентите са главно жени между 15 и 30 години. Теглото под нормата може да се дължи също така на стомашно-чревни, онкологични и белодробни заболявания. То се среща много често при пациенти след операции на стомаха и червата, изгаряния на хранопровода, сепис, кома.
Какво е наднормено тегло?
Наднорменото тегло често е свързано с нарушен режим на хранене в съчетание с присъствието на хроничен стрес и намалена физическа активност. То обаче може да бъде резултат на ендокринни отклонения и нарушения в обмяната. Това състояние е много важен рисков фактор за появата на социално значими заболявания. Всички органи и системи на организма, в по-голяма или по-малка степен се натоварват от наднормените килограми. В много от случаите хората развиват болестно затлъстяване и асоциирани заболявания.
Затлъстелият индивид страда от:
- дихателни нарушения,
- сънна апнея,
- хипертония,
- исхемична болест на сърцето,
- мозъчно-съдови нарушения,
- ракови заболявания,
- ставни натоварвания,
- камъни в жлъчния мехур,
- диабет.
Над 90% от хората с диабет тип 2 всъщност са хора с наднормено тегло. По-често се развиват подагра и повишена пикочна киселина, повишени липиди в кръвта. Често пъти затлъстелият човек страда от социална изолация, влошено качество на живот, развива и депресия.
Метаболитният синдром е болестно състояние, което обединява коремния тип затлъстяване и присъствието на няколко важни нарушения, като:
- високо кръвно налягане,
- повишени триглицериди,
- намален „добър“ холестерол,
- предиабет или диабет.
Ако при едно коремно затлъстяване, измерено с повишена обиколка на корема над 80 см при жените и над 94 см при мъжете, има две от тези нарушения, се поставя диагноза метаболитен синдром.
Наред с това при метаболитния синдром присъстват:
- „затлъстял” черен дроб /чернодробна стеатоза/,
- често развитие на стеатозна чернодробна болест,
- повишената пикочна киселина в кръвта,
- повишена склонност към възпалителни промени,
- повишена склонност към тромбообразуване,
- риск от атеросклероза
Метаболитният синдром е състояние, което клинично не се подава на повърхността, като айсберг. То обикновено се регистрира със сериозни събития, каквито са миокардният инфаркт и мозъчният инсулт. При пациентите с това нарушение има два пъти по-висок риск от сърдечна смъртност, три пъти по-висока сърдечносъдова заболеваемост и пет пъти по-висока заболеваемост от диабет.
Около 20-25% от населението попада в рисковата група с развитие на метаболитен синдром
Традиционно Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се занимава с метаболитния синдром, болестното затлъстяване и всички заболявания, асоциирани с наднорменото тегло. Стратегията за лечение е комплексна и включва редукция на килограмите, физическа активност и лекарствена терапия. При нас се лекуват и пациенти с поднормено тегло.
Честото и правилно хранене, както и физическата активност, са важна стъпка за регулиране на теглото
Голяма част от диетите са свързани с гладуване, а то може да увреди организма. Не бива да има рязко сваляне на тегло, защото има огромен риск да се получи„йо-йо ефект“, при който хората възстановяват килограмите от преди диетата и дори ги надхвърлят. Отслабването трябва да е с умерен темп. Необходимо е обявяването на една постижима, реалистична цел – от 5 до 10% намаляване на наднорменото тегло. Темпът на редукция трябва да бъде около половин килограм на седмица или от 2 до 4 кг. месечно. Не повече от това. Когато поставената цел се постигне се наблюдава голямо подобряване на сърдечносъдовия и метаболитния профил на пациента с болестно затлъстяване.
От диетите с гладолечение само една има медицинско приложение. Това е т.нар. „кеймбриджка” диета, която е със зелева супа. Тя е десетдневна и е предложена за клинична употреба само за хора, които много рязко трябва да свалят своите килограми. Това са пациенти, на които предстоят сърдечносъдови или ортопедични операции. Прилагането й трябва да става само в клинични условия под наблюдение от лекар. Този режим не е за домашно приложение.
За да се регулира теглото е необходимо хората да приемат разнообразна храна. Те трябва да се насочат към растително базирано хранене, защото е по-здравословно. Това не означава да не се приемат животински храни, а да се включат в храненето достатъчно количество плодове и зеленчуци.
Много важно е да се намали употребата на храни, които имат ниска хранителна плътност. Това са чисто захарните храни, мазнините и алкохолните напитки, които внасят само един нутриент. Препоръчва се разширена консумация на здравословни храни с достатъчно добра и висока хранителна плътност – плодове, зеленчуци, немазно месо, яйца, млечни храни, които са с намалено съдържание на „лоши” захари и мазнини.
Коментари
Числа, моля ви. Не цифри. Има малка, но съществена разлика.
А как се определя кое тегло е под нормата?
Цифрата на теглото се дели на ръста, повдигнат на квадрат. Нормата е от 19 до 25. Когато индексът на телесна маса е под 19, говорим за поднормено тегло