Публикация

Пластмасите помагат срещу климатичните промени


Въпреки лошия имидж и дразнещото им присъствие в клоните на дървото срещу нас, на плажа или пред блока, пластмасите не са толкова опасни за природата, колкото се смяташе досега.

Това се опитва да ни убеди независимо изследване, направено от австрийския изследователски институт „Денкщат”, което ще бъде представено официално след около месец.

Първите резултати, показани пред малка група експерти в Брюксел, са донякъде парадоксални и изненадващи. Оказва се, че ако пластмасите изчезнат от живота ни и бъдат заменени с други материали, в атмосферата ще се изхвърлят по 120 милиона тона повече парникови газове годишно (толкова произвеждат 10-те милиона белгийци), а 16% от предметите около нас като CD и DVD например, изобщо не биха съществували.

Изследването заключава, че ако в 27-те страни от ЕС, Швейцария и Норвегия пластмасите бъдат изцяло заместени от традиционни материали като хартия, стъкло, метали и други, то днес в Европа би имало 3,7 пъти повече отпадъци и биха се изразходвали 46% повече енергия. Още 50 милиона тона суров петрол ще са нужни на икономиката, а парниковите газове в атмосферата биха били двойно повече.

Използването на пластмасите спестява на европейците 194 танкера петрол всяка година, твърди изследването.
„Не сме се опитвали да докажем, че полимерите превъзхождат останалите традиционни материали, но те имат някои очевидни предимства, а като опаковка са безспорно най-доброто решение”, заяви Майкъл Лоубри, директор на отдел в търговската асоциация „Пластикс Юръп”, организацията, поръчала проучването.

Всъщност пластмасите помагат срещу промените в климата и опазването на околната среда, а не обратното. Ако те не съществуваха, Европа нямаше да може да изпълни ангажиментите си в борбата срещу глобалното затопляне по Протокола от Киото, твърди Лоубри.

Как „работят” пластмасите. Най-голямото им предимство според изследването е, че те са до 85% по-леки от други материали с паралелна употреба и следователно за транспортирането им се разходва по-малко гориво, отколкото за същото количество метал или стъкло. 22 на сто от пътническия лайнер „Ербъс 380” е направен от леки въглеродни фибри, което позволява икономия на гориво от 15%, а последната версия на „Боинг” показва дори още по-добри резултати.

15-те процента пластмаси, които се влагат в съвременните автомобили, съкращават разхода на гориво със 750 литра на 150 000 километра. По-лека и по-здрава от други, пластмасата е единственият засега материал, от който могат да се произвеждат перките на вятърните турбини.
Изследването показва, че дограмата за прозорци например възвръща само за 4 месеца енергията, изразходвана за производството на рамките.

Освен това пластмасите са несравними като опаковки, защото удължават трайността на храните и така намаляват разхищението им и нуждата да се произвеждат по-големи количества, за които също се харчи енергия. Най-изненадващият пример е краставицата, която издържа до 2 седмици повече. Опаковката е по-лека, което намалява транспортните разходи и замърсяването на околната среда с СО2.

Експертите обаче смятат, че повторната употреба на пластмасовите опаковки не е рентабилна и дори е по-вредна за природата от изгарянето или рециклирането им. Освен че е по-скъпо, събирането, транспортирането, измиването и повторното пълнене на тези опаковки произвежда повече въглероден диоксид и изразходва повече енергия, отколкото ако те бъдат химически разградени или изгорени.

Държави като Холандия, които опитаха да организират връщането на пластмасови бутилки, бързо се отказаха заради липсата на достатъчно надеждна и икономически привлекателна за производителите технология.

В момента като най-малко увреждащо природата се оценява рециклирането на пластмасовите отпадъци, но това се прави в едва 20 на сто от случаите. Все още половината от всички излезли от употреба полимери просто се изхвърлят на сметищата.

„Хората имат навика да прекаляват с консумирането и това е основният проблем”, смята шефът на отдела за Устойчиво производство и потребление в екодирекцията на Европейската комисия Якуб Вейхарт. „Решението не е само в намалението на парниковите газове и разхода на енергия, но и на останалите ресурси. Изчерпването им ще прави доставянето им все по-трудно и по-скъпо.

Унищожаването на екосистемите, които пречистват почвата и водата безплатно, ще ни принуди след време да го правим сами и срещу немалка цена”, казва екологът. Според него пластмасите имат много предимства – като по-малко тегло и по-добро представяне, но тяхното разграждане в природата все още представлява твърде голям проблем. 

Коментари