Публикация

От печата: Държавата в неведение колко са здравно неосигурените

От печата: Държавата в неведение колко са здравно неосигурените

По последни данни те са 700 хиляди, предполага се, че половината са в чужбина


НАП и здравната каса ползват различни данни колко реално са хората без здравни вноски у нас. Според последните изнесени публично данни те са 719 хиляди души, което е доста под по-често ползваната статистика за над 1 млн. неосигурени, пише в. „Сега“.

 

400 000 неосигурени вероятно отдавна са напуснали страната

Освен това сред хората без вноски има и графа „други“, в която са близо 400 000 души, за които не е напълно ясно защо са извън системата, изтъква изданието.

 

Цитиран е финансовият министър Владислав Горанов, който в отговор на питане на депутата от БСП Лало Кирилов, заявява, че „българските граждани, които подлежат на задължително здравно осигуряване в страната, но не са здравно осигурени към края на 2017 г., са приблизително 719 хиляди“.

 

По данни на НЗОК в края на 2016 г. хората без здравни вноски са много повече

Всекидневникът коментира, че преди този отговор последната публично известна информация за броя на неосигурените е от отчета за бюджета на здравната каса за 2016 г. Според него „към 31.12.2016 г. неосигурените лица са 18.8% от структурата на лицата, водени като задължително здравно осигурени, или в абсолютна стойност те представляват 1 392 000 души“. Или това е увеличение на неосигурените със 73 980 души спрямо края на 2015 г. 

 

Тогава от НАП обясниха ръста с мерките, предприети за спиране на правата на некоректни платци. Преди няколко месеца от приходната агенция поясниха, че поне половината от хората, които се водят неосигурени, отдавна са в чужбина, а реално живеещите в България хора без вноски са между 400 000 и 550 000 души, припомня изданието.

 

Подробности по темата четете в новия брой на в. „Сега“.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари

Анонимен
4 апр 2018 11:51

Голяма изненада!