Публикация

Уникална операция на тумор спасява бременна и нероденото й дете


Млада жена и нероденото й бебе оцеляха по чудо след първата в историята операция по отстраняване на тумор с големината на диня от гръдния кош на бъдещата майка.

26-годишната Никола Елингтън не е подозирала, че в тялото й освен бебето, расте и смъртоносен тератома тумор.

На старогръцки терминът „тератома” означава чудовище. Този тумор е наречен така, защото често се състои от ракови клетки, които образуват зъби и коса.

Никола и дъщеря й Лейла Скай, която е доизносена след операцията и се ражда с нормално тегло, са били застрашени от сигурна смърт, защото туморът продължавал да расте и да притиска сърцето и белите дробове на майката.

Лекарите решили, че туморът, който жената имала от раждането си, но години наред бил в латентно състояние, трябва да бъде отстранен, защото в противен случай и майката, и бебето ще умрат.

Операции за отстраняване на такива тумори са били извършвани и преди, но никога на бременна жена.

Никола се обърнала към специалистите по сърдечни болести в университетската болница в Ковънтри, Уест Мидлънд, тъй като изпитвала силни болки в гръдната област, а първичните прегледи при други лекари не показали нищо.

Кардиолозите открили тумора при прегледа с ядрено-магнитен резонанс, но той вече бил пораснал колкото левия й бял дроб.

Болката била неописуема и се появила скоро след като жената забременяла.

Лекарите й обяснили, че ако не е забременяла, е можело да си живее с този тумор цял живот. Той е започнал да расте бързо от хормоните, които се отделят по време на бременност.

Два часа били необходими на хирурга Джоузеф Марзук, за да отстрани образуванието.

Коментари