Публикация

Какво представлява зъбният камък и защо е опасен

Той е основна причина за развитието на гингивит и пародонтит


Зъбният камък е причината за множество и различни заболявания в устната кухина. Много хора пренебрегват този проблем, който обаче е основна причина за развитието на гингивит и пародонтит. Затова е наложително той да бъде почистван два пъти в годината или на всеки 6 месеца, казва д-р Даниела Спасова, стоматолог в Медицински център-1 в Пловдив. 

Зъбният камък е  минерализирана зъбна плака. Отлага се най – често по вътрешната повърхност на долните фронтални зъби и по външната повърхност на горните дъвкателни зъби, поради близостта им с отводните канали на големите слюнчени жлези. Зъбният камък се натрупва както над, така и под венеца. Подвенечният зъбен камък има тъмно кафяв цвят, а надвенечният е бял, като с времето е възможно да промени цвета си. Това може  да се дължи на неговото стареене, на въздействието на цигареният дим, ако сте пушач, или на пигментите в различни храни и напитки.

Зъбният камък има грапава повърхност, която е идеално място за задържането на зъбна плака, хранителни остатъци и олющени епителни клетки. Порьозната му структура също така е резервоар за микроорганизми и отлична среда за отлагането на техните токсини. Този натрупан биофилм разположен в посредствена близост до венците е основната причина за развитието на възпалителни заболявания на венците като гингивит и пародонтит.

Пародонтитът е хронично възпалително заболяване на венците. Причинява се от зъбния камък и от множеството микроорганизми, които живеят в него. Обезпокоителното е, че се среща се във всички възрасти и води до загуба на костта около зъбите, отдръпване на венците, а оттам до разклащане на зъбите и след време и до тяхната загуба, ако не се предприеме лечение.

Но ако венците ви са подути, силно зачервени, кървят при миене на зъбите и имате лош дъх, е добре да  се обърнете към лекар по дентална медицина, който да проведе професионално почистване на зъбите ви и да ви даде съвети как правилно да се грижите за тях, препоръчва д-р Спасова.

Не правете опити да го правите вкъщи, макар да са известни десетки „технологии“ за домашни процедури. Това е работа на стоматолога, нарича се скалинг и се извършва с помощта на специализирана апаратура.    

Коментари