Публикация

От печата: 50% от хората с увреждания може да останат без пенсии след реформа в ТЕЛК

От печата: 50% от хората с увреждания може да останат без пенсии след реформа в ТЕЛК

МЗ предлага радикални промени в медицинската експертиза


Новата наредба за ТЕЛК, предложена от МЗ и публикувана на сайта на ведомството за обществено обслужване, може да остави 50% от хората с увреждания без пенсии, пише в. „Сега“.

 

Според изданието новите правила за освидетелстване променят рязко начина за оценяване на вида и степента на трайно намалената работоспособност, като във фокуса на експертизата остава само основното заболяване. Сега всяко едно от множеството увреждания носи допълнителни проценти в медицинската експертиза, като с няколко леки заболявания човек може да постигне същите права, които гарантира тежко заболяване. 

 

Това, смята МЗ, не е справедливо. Намалената работоспособност и степента на увреждане пък се оценяват в диапазон от проценти, което според вносителите на проекта прави преценката субективна и дава възможност на всеки ТЕЛК да дава собствено решение, коментира всекидневникът.

 

От публикацията става ясно, че 

Новата наредба фиксира строго процентите за всяко заболяване, 

като налага процентът за намалена работоспособност да се определя само от основното заболяване и увреждане. Съпътстващите увреждания ще се вписват като процент само в мотивите на съответното експертно решение. Така хората, които имат много на брой леки, неинвалидизиращи заболявания, ще отпаднат от групата, в която са тежко увредените, и ще загубят настоящите си права и инвалидни пенсии, ако, разбира се, се наложи преосвидетелстване.

 

От ведомството подчертават, че 

За някои тежки и злокачествени заболявания процентите на оценката на инвалидността ще се повишат

Така например при карцином на щитовидната жлеза, след отстраняване на папиларен или фоликуларен тумор I-II стадий досегашните 70% инвалидност до втората година се вдигат на 71%, до петата ще се променят от 50 на 60%, а след петата - от 30% на 50%. При сърдечна недостатъчност обаче досега можеше да се дават до 100%, а новият максимален процент ще е 91%. 

 

Промените ще позволят комисията да се произнася най-вече въз основа на медицинска документация, а клиничните прегледи, допълнителните изследвания и консултации със специалисти ще са само при необходимост. Това според министерството ще намали прякото ангажиране на хората, разходите на средства и време и отсъствие от работа, посочва изданието.

 

И още: „Според лекарите от ТЕЛК и пациентите, приемането на новите правила за оценка на трайно намалената работоспособност ще ощети сериозно около половината хора с увреждания, ако им се наложи да се преосвидетелстват. 

Преосвидетелстването ще лиши от инвалидна пенсия около 200 хиляди души, 

 

още 200 хил. пък ще изпаднат в по-ниска група, даваща по-малки придобивки. Фиксирането на процент за едно и също заболяване вместо диапазон от проценти също ще навреди на експертизата, тъй като при всеки отделен човек всяко заболяване има различен ход, в зависимост от придружаващите го“.

 

Подробности четете в нови брой на в. „Сега“.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари

Анонимен
17 авг 2021 20:38

Считам, че това  ще бъде  последвано от заслужена стачка.

Ще има много недоволни и ще е очаквано!